335 milijuna kuna iz Švicarsko-hrvatskog programa suradnje

  • Slika /slike/Vijesti/Swiss-Cro_27.03.2018_2.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Potpisano 10 ugovora o provedbi projekata za sustav vodoopskrbe i odvodnje na području Gorskog kotara, projekt razminiranja, modernizacije strukovnog i visokog obrazovanja i razvoj poduzetništva

27. ožujka 2018. u Zagrebu, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Gabrijela Žalac potpisala je 10 ugovora o provedbi projekata u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje s predstavnicima niza institucija uključenih u sustav provedbe navedenog programa, a svečanom potpisivanju prisustvovali su i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, veleposlanik Švicarske Konfederacije u Republici Hrvatskoj Stefan Estermann te državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg.

Ukupna vrijednost ugovora za provedbu projekata iznosi 335,5 milijuna kuna, od čega je švicarski doprinos 282,3 milijuna kuna, a rezultat su intenzivnog rada Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije kao Nacionalne koordinacijske jedinice te niza institucija koje se nalaze u sustavu provedbe Švicarsko-hrvatskog mehanizma.

Ministrica Žalac tom je prigodom naglasila: „Povrh financijske vrijednosti i društvene koristi ovih projekata,  želim posebno istaknuti i dodatnu vrijednost  Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, a to je upravo partnerstvo, odnosno jačanje bilateralne suradnje s našim prijateljima koje imamo u švicarskom veleposlanstvu u Hrvatskoj.”

Navedena sredstva ulažu se u tri infrastrukturna projekta vodoopskrbe i odvodnje na području Gorskog kotara u Gradu Delnice te općinama Fužine i Brod Moravica, zatim razminiranje 1,7 milijuna metara kvadratnih minski zahvaćenog područja Kotar šume kod Petrinje, projekte na području modernizacije strukovnog i visokog obrazovanja, projekt podrške malim i srednjim poduzetnicima usmjerenim na istraživanje i razvoj te u nevladino sektoru (u prilogu obavijesti nalazi se kratki prikaz projekata koji će se financirati u sklopu programa).

Provedba projekata omogućit će daljnji napredak u područjima zaštite okoliša i infrastrukture, razminiranja i društveno-gospodarske integracije, obrazovanja i istraživanja te aktivnosti nevladinog sektora.
 
Više informacija o Švicarsko-hrvatskom programu suradnje možete naći na web stranici programa http:/www.swiss-cro.hr, gdje će se moći pratiti i daljnji napredak u provedbi projekata.
 

Pisane vijesti