120 milijuna eura iz EU fondova za početak procesa decentralizacije kroz regeneraciju malih gradova na ratom pogođenom području

Slika /slike/Vijesti/Vukovar_20.03.2017_Zalac.jpg

U ponedjeljak 20. ožujka 2017. godine u Hotelu Lav u Vukovaru, održano je svečano predstavljanje rezultata dva projekata Tehničke pomoći Ministarstvu regionalnoga razvoja u svrhu pripreme Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima i izradu intervencijskih planova gradovima Beli Manastir (uključujući Dardu), Benkovac, Petrinja i Vukovar.

Svečano predstavljanje, uz gradonačelnika Vukovara Ivana Penavu kao domaćina i pomoćnika ministra rada i mirovinskog sustava Luku Rajčića, otovorila je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac. Svečanosti su prisustvovali i   gradonačelnik Grada Belog Manastira Ivan Doboš, gradonačelnik Grada Benkovca Branko Kutija, načelnik Općine Darda Anto Vukoje, gradonačelnik Grada Knina Nikola Blažević, i gradonačelnik Grada Petrinje Darinko Dumbović.

„MRRFEU je prepoznao važnost proaktivnog djelovanja na negativne trendove kao što su  ograničen razvojni potencijal, siromaštvo i demografski gubitak u područjima RH koji zaostaju u razvoju te je odabrano pet pilot područja za testiranje novog pristupa i početak procesa decentralizacije kroz Program integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima“, izjavila je ministrica Žalac. „Gradovi Beli Manastir, Benkovac, Knin, Petrinja, Vukovar i općina Darda dobili su priliku sudjelovati u Programu kao pilot područja, a indikativa maksimalna predviđena alokacija po gradu iznosi oko 23 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Europskog socijalnog fonda“, dodala je.

Tijekom svečanosti, ministrica Žalac uručila je četiri Odluke o prihvaćanju intervencijskih planova gradovima, dok je Odluka o prihvaćanju Intervencijskog plana Grada Knina uručena u rujnu 2016. godine s obzirom na to da je Grad Knin bio izabran za pilot područje koje je poslužilo kao primjer za izradu ostalih Intervencijskih planova.

U okviru panela, predstavnici jedinica za intervencijski plan predstavili su sljedeći korak koji očekuje sva pilot područja, a to je provedba intervencijskih planova s naglaskom na pozive na dostavu projektnih prijedloga.

Aktivnosti i rezultati oba predstavljena projekta doprinijeli su uspostavi metodološkog, strateškog i institucionalnog okvira te dovršetku svih pripremnih aktivnosti na središnjoj i lokalnoj razini za početak provedbe Programa čiji je cilj poboljšati cjelokupnu gospodarsku sliku i povećati atraktivnost življenja stanovništva u odabranim pilot područjima.
 

Pisane vijesti