120 milijuna eura iz EU fondova za Beli Manastir, Benkovac, Knin, Petrinju, Vukovar i općinu Darda

Slika /slike/Vijesti/Tolusic_Knin_140716.png

U četvrtak 14. srpnja 2016. godine na Veleučilištu „Marko Marulić“ u Kninu, održano je svečano predstavljanje projekta „Tehnička pomoć Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u pripremi Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima“.

Svečanosti predstavljanja prisustvovali su ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić, zamjenik ministrice rada i mirovinskoga sustava Ante Vučić, zastupnica Hrvatskoga sabora Josipa Rimac, zamjenik župana Šibensko-kninske županije Tomislav Vrdoljak, gradonačelnik Grada Knina Nikola Blažević, gradonačelnik Grada Benkovca Branko Kutija, gradonačelnik Grada Petrinje Darinko Dumbović i gradonačelnik Grada Belog Manastira Ivan Doboš.

„Beli Manastir, Benkovac, Knin, Petrinja, Vukovar i općina Darda imaju priliku sudjelovati kao pilot područja u programu integrirane regeneracije. Sredstvima iz ovog projekta, u spomenutim mjestima osigurat će se smanjenje socijalne nejednakosti, isključenosti i siromaštva, ali i poboljšanje infrastrukture, povećanje atraktivnosti za življenje i aktivno sudjelovanje stanovnika tih područja u gospodarskom životu“, izjavio je ministar Tolušić.

Predstavnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te stručnjaci koji rade na Projektu predstavili su cjelokupan Projekt, dok su voditelji Jedinica za intervencijski plan pet pilot područja predstavili aktualne rezultate ključnih aktivnosti prve komponente Projekta koje su obuhvatile završetak Intervencijskog plan grada Knina, Analize područja grada Petrinje i Analize područja grada Vukovara. Također, predstavljena je i Analiza područja grada Belog Manastira i općine Darda te Analiza područja grada Benkovca koje su u visokoj fazi izrade te će biti dovršene u tijeku srpnja 2016. godine.

Analize područja svojevrsne su 'podloge' na temelju kojih se izrađuju intervencijski planovi. Kako je Grad Knin već imao pripremljenu Analizu područja, u okviru Projekta samo je dorađena već postojeća, na temelju koje je izrađen Intervencijski plan grada Knina koji je postao 'pilot projekt za pilot projekte'.

Projekt će trajati do siječnja 2017. godine te će se do kraja trajanja Projekta u najvećem dijelu provoditi aktivnosti druge komponente. Ukupna vrijednost provedbe Programa iznosi 120 milijuna eura, od čega će 100 milijuna eura bit sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a 20 milijuna eura iz Europskog socijalnog fonda.

Pisane vijesti