Za unaprjeđenje vještina učitelja osnovnih škola u STEM obrazovanju dodijeljeno 9 milijuna kuna

  • Slika /slike/Vijesti/2022/Svibanj/stem/7510b5f8-5284-4e31-8e66-24a9cd13cf2c.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske Unije, Nataša Tramišak, dodijelila je ugovore vrijednosti 9.126.421,58 HRK u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje 2014. – 2021. godine, u sklopu programa Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva. Od navedenog iznosa 85% financira se iz Financijskog mehanizma, dok preostali iznos osigurava se iz državnog proračuna.

Na svečanom potpisivanju ugovora, održanom u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, uz ministricu Tramišak prisutne su pozdravili i izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Nj.E. Haakon Blankenborg, državni tajnik u ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak, ravnateljica Uprave Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Iva Novak, a svečanosti su prisustvovali predstavnici regionalne samouprave, ravnatelji osnovnih škola te predstavnici Sindikata hrvatskih učitelja.

Ministrica Tramišak u svom je pozdravnom govoru istaknula važnost STEM obrazovanja i naglasila kako su projekti odabrani za financiranje prepoznali važnost uključivog odgoja i obrazovanja te razvoja posebnih programa za rad s učenicima s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama, kako onih učenika s teškoćama, tako i onih darovitih. Također, izrazila je zadovoljstvo  da se odnosi koji su uspostavljeni još prije 30 godina nastavljaju i nadograđuju u partnerskom odnosu sa zemljama donatoricama – Kraljevinom Norveškom, Islandom i Kneževinom Lihtenštajn u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora i Kraljevine Norveške nastavlja te materijaliziraju u ovako uspješnim rezultatima.  

Istaknula je i kako će provedba aktivnosti danas potpisanih ugovora: „unaprijediti učiteljske kompetencije odgojno-obrazovnih radnika, omogućiti će učinkovito podučavanje i učenje, a u konačnici i doprinijeti razvoju skupa vještina potrebnih za rješavanje današnjih i budućih društvenih i ekonomskih izazova od najranije dobi, te za bolje mogućnosti zapošljavanja“.

Naglasila je činjenicu: „Krajnji korisnici ovih projekata su upravo djeca. I to se savršeno uklapa u opći cilj financijskih mehanizama naših donatora kao i Vlade RH jer nema boljeg načina jačati socijalnu i ekonomsku koheziju nego ulagati u bolju budućnost djece“.

Završno se osvrnula i na buduće aktivnosti: „Nastavljamo dalje te najavljujem potpisivanje ugovora u okviru drugog Poziva „Jačanje STEM vještina u osnovnim školama i razvoj regionalnih znanstvenih centara za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području“, vrijednosti 22 milijuna eura.
Ulaskom u EU, Hrvatskoj se otvorila mogućnost sudjelovanja u Financijskom mehanizmu Europskog gospodarskog prostora i Norveškom financijskom mehanizmu, u sklopu kojih je Hrvatskoj na raspolaganju 103,4 milijuna bespovratnih sredstva. Jedan od šest (6) programa koji se financiraju iz predmetnih financijskih mehanizama je program Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva, u sklopu kojeg je Hrvatskoj na raspolaganju 30,6 milijuna eura.

Kroz osam dodijeljenih ugovora u okviru poziva „Unaprjeđenje vještina i kompetencija učitelja i drugih odgojno-obrazovnih radnika u osnovnoškolskom sustavu odgoja i obrazovanja“ provoditi će se aktivnosti usmjerene na unaprjeđenje vještina i metoda podučavanja te razvoj osnovnoškolskih programa i kurikuluma u prioritetnim tematskim područjima Programa „Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva“: STEM, informacijske i komunikacijske tehnologije u odgoju i obrazovanju, poduzetništvo u razvoju vještina i boljim prilikama za zapošljavanje te aktivno građanstvo.

Više informacija o Programu „Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva“ nalaze se na mrežnim stranicama www.eeagrants.hr.

Pisane vijesti