Nastupni posjet veleposlanika Austrije u Hrvatskoj Nj. E. Josefa Markusa Wuketicha

  • Slika /slike/Vijesti/2020/rujan/Veleposlanik Austrije/2.jpg
  • Slika
  • Slika

Ministrica i veleposlanik složili su se da su odnosi Republike Austrije i Republike Hrvatske tradicionalno dobri i prijateljski uz suradnju u mnogim područjima, a Austrija je jedan od najvažnijih gospodarskih partnera Hrvatske. 

Ministrica je istaknula kako je Republika Austrija 5. hrvatski vanjskotrgovinski partner Republike Hrvatske, a više od 700 austrijskih poduzeća ima gospodarske aktivnosti u Hrvatskoj. 

Također, istaknuto je kako se Austrija nalazi na 1. mjestu inozemnih ulagača u Republiku Hrvatsku, s ulaganjima u vrijednosti od 4,469 milijarde eura u razdoblju od 1993. -2020. godine.
 
Suradnja Republike Hrvatske i Austrije odvija se i između ostalog i putem Strategije EU za dunavsku regiju, čije je predsjedanje Hrvatska preuzela 1. studenoga 2019., a završiti će 9. godišnjim forumom Strategije za dunavsku regiju 22. listopada 2020. te organizacijom sastanaka ministara zaduženih za Dunavsku strategiju. 

U okviru europskih poslova ministrica Tramišak i veleposlanik Markus Wuketich razmijenili su mišljenja i o Višegodišnjem financijskom okviru kao i Planu za oporavak i otpornost.

Obje strane izrazile su zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom i dobrim bilateralnim odnosima.

U pratnji veleposlanika Markusa Wuketicha bio je dr. Stefan Weizer, ataše.

Pisane vijesti