Ulažemo u studentsku infrastrukturu i kvalitetu života

Slika /Istaknute teme/Studentska infrastruktura/IMG_6834.jpg

RH je iz fondova EU i nacionalnih izvora za ulaganje u studentsku infrastrukturu diljem zemlje dostupna gotovo milijarda kuna. Ulaganjem u modernizaciju i izgradnju novih domova poboljšava se studentski standard i omogućava bolji smještaj studentima slabijeg socijalno-ekonomskog statusa

U akademskoj godini 2014./2015. redoviti studij upisao je 116.451 student, 72.765 studenata studira izvan mjesta prebivališta, a smještajni kapaciteti domova obuhvaćaju 11.028 ležajeva. Kako bi se povećala pokrivenost studenata izvan prebivališta smještajnim kapacitetima, u rujnu 2015. g. upućen je poziv visokim učilištima da dostave projektne prijedloge najkasnije do 30. lipnja 2020. g. Projekt rekonstrukcije studentskih naselja „Stjepan Radić“ i „Cvjetno naselje“ vrijedan gotovo 300 milijuna kuna započeo je u kolovozu 2015. godine, a do 23. prosinca 2015.godine bit će renovirano 4521 studentsko mjesto. Useljenje studenata predviđeno je 4. siječnja 2016. godine .

Investicija je u potpunosti osigurana sredstvima fondova Europske unije, nacionalnim sredstvima te sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. 

Tijekom 2015. godine rekonstruirano je 68.200 m2 prostora u ukupno 17 zgrada studentskog standarda te 64.400 m2 okoliša i infrastrukture obaju naselja. Sveobuhvatna rekonstrukcija zgrada obuhvaća temeljito preuređenje svih prostora zajedno s namještajem i instalacijama zgrada, uvođenje vatrodojave u zgrade te gradnju sigurnosnih izlaza u slučaju potresa ili požara u zgradama. Studentske sobe opremljene su suvremenim namještajem i priključcima na fiksni i bežični Internet te hladnjakom, a higijensku uvjeti u kupaonicama i zajedničkim prostorima su znatno poboljšani. Uz to,  zahvaljujući suvremenim rasvjetnim tijelima i mogućnostima regulacije grijanja u sobama, te energetski učinkovitim prozorima na pročeljima, omogućena je značajna ušteda energije. Osim studentskih soba i zajedničkih prostora, u studentskom naselju „Cvjetno naselje“ uređene su ordinacija opće prakse, zubarska ordinacija,  učionica i čitaonica, plesna dvorana, fitness dvorana, te kongresna dvorana koja studentskim udrugama omogućuje kvalitetan prostor za rad. 


Obnova studentskih domova