Završeni poslovi razminiranja prema projektu Croatian safe steps

Tijekom razminiranja pronađeno je i uništeno čak 2.833 eksplozivna ostatka rata, od čega 961 mina.

Izdavanjem svih planiranih potvrda o isključenju iz minski sumnjivog područja završena je aktivnost razminiranja u okviru projekta Croatian safe steps - CROSS, a zajednici je na uporabu vraćeno 34,5 četvornih kilometara šuma i šumskih zemljišta
 
CROSS je prvi projekt iz Programa Konkurentnost i kohezija 2021.-2027. u Republici Hrvatskoj, s ciljem razminiranja šuma i šumskog zemljišta na području 5 županija - Karlovačke, Ličko-senjske, Sisačko-moslavačke, Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske.
 
Ukupna vrijednost projekta iznosi 52,2 milijuna eura, od čega  potpora Europske Unije od 61,8% iznosi gotovo 32,3 milijuna, a udio nacionalnog učešća 19,9 milijuna eura. Za razminiranje je osigurano nešto više od 51,8 milijun eura.
 
Razminiranje su prema projektu CROSS obavljale sve pravne osobe koje su u Hrvatskoj ovlaštene za obavljanje poslova razminiranja.
 
Tijekom razminiranja pronađeno je i uništeno čak 2.833 eksplozivna ostatka rata, od čega 961 mina.
 
Trend uspješnog povlačenja EU sredstava namijenjenih protuminskom djelovanju nastavlja se i skorim početkom realizacije projekta Croatian safe steps II. s kojim će MUP-u, odnosno Ravnateljstvu civilne zaštite biti dodijeljeno 77,46 milijuna eura za razminiranje 48,5 km2 šuma i šumskih zemljišta na području Karlovačke, Ličko-senjske, Sisačko-moslavačke, Splitsko-dalmatinske.
 
Realizacijom projekta Croatian safe steps II. ukupan doprinos Europske unije protuminskom djelovanju u Republici Hrvatskoj od 1998. godine iznosit će 264,7 milijuna eura, što čini veliki doprinos ostvarenju obveza preuzetih Ottawskom konvencijom, odnosno rješavanju minske zagađenosti do ožujka 2026. godine.
 

 


Pisane vijesti