Vrijeme je za projekte od strateške važnosti između Hrvatske i Italije

U Zadru predstavljen drugi Poziv na dostavu prijedloga programa Interreg Italija-Hrvatska. 

Danas je na Sveučilištu u Zadru održan prvi Info dan na kojem je predstavljen drugi Poziv na dostavu projektnih prijedloga u okviru programa Interreg Italija-Hrvatska, namijenjen projektima od strateške važnosti (OSI). OSI su složeni projekti suradnje koji se temelje na pristupu odozgo prema dolje, te su vođeni odlukama Programskih tijela koja prepoznaju potrebu ili potencijal za rješenja prekograničnih problema. Interreg Italija-Hrvatska ove projekte usmjerava na sljedeće prioritete: „Održivi rast u plavoj ekonomiji“, „Zeleni i otporni zajednički okoliš“, „Održivi pomorski i multimodalni prijevoz“ te „Kultura i turizam za održivi razvoj“.
 
Događanje su otvorili ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA Marina Dujmović Vuković te rektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Josip Faričić.
 
Nakon toga, Mislav Kovač iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Anna Flavia Zuccon, voditeljica Upravljačkog tijela Programa, osvrnuli su se na proces koji je prethodio Pozivu na dostavu prijedloga, naglasivši pozitivna iskustva iz prethodnog programskog razdoblja.
 
„Programska tijela odlučila su nastaviti s pristupom odozgo prema dolje kako bi stvorili okvir za otvoreni Poziv za projekte od strateške važnosti. Nakon opsežnog rada unutar Radne skupine za OSI, koji je trajao gotovo godinu dana, ponosni smo što je ovaj Poziv ponovno otvoren, omogućujući hrvatskim i talijanskim institucijama da surađuju na rješavanju zajedničkih relevantnih pitanja i vrlo konkretnih potreba u programskom području“, izjavio je načelnik Kovač.
 
„Priprema ovog Poziva započela je 2023. godine. Osnovali smo posebnu radnu skupinu koja je analizirala rezultate projekata Interreg Italija-Hrvatska 2014.-2020., očekivane rezultate Programa za razdoblje 2021.-2027. te aktivnosti Makroregionalne Strategije EU-a za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR-a). Na temelju toga, i zahvaljujući doprinosu tematskih stručnjaka, radna skupina razvila je prateće dokumente, tematske analize te i sheme za podršku malim i srednjim poduzećima (MSP). Osim toga, u travnju 2024. Program je organizirao online javne konzultacije s dionicima i građanima kako bi se utvrdile potrebe programskog područja, te ciljevi i vrste aktivnosti za svaku OSI temu“, objasnila je gospođa Zuccon.
 
Nakon ovog uvoda, Silvia Comiati, voditeljica Zajedničkog tajništva Programa, predstavila je glavne značajke Poziva, uključujući veličinu proračuna od 38,1 milijun eura, s 80% sufinanciranja iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR). Predstavila je proračunske opcije, prihvatljivost prijavitelja, odredbe za vodeće partnere i zahtjeve za partnerstvo. „Program nastoji odabrati visokokvalitetne prekogranične strateške projekte u kojima organizacije mogu surađivati na rješavanju zajedničkih relevantnih tematskih pitanja i vrlo konkretnih potreba na tom području“, izjavila je gospođa Comiati te istaknula važnost pokazatelja i intervencijske logike: „Savjetujem prijaviteljima da pregledaju dokument Intervencijska logika za više informacija o definicijama svakog pokazatelja, jer će ocjena projekata uključivati provjeru usklađenosti s intervencijskom logikom i očekivanim pokazateljima“.
 
Poziv će financirati šest projekata podijeljenih u šest specifičnih ciljeva. Projektni menadžeri Helena Brčić, Marin Miletić, Hrvoje Grancarić, Natalija Adžić, Paolo Rotoni i Sorrentino Fatica istaknuli su glavne karakteristike svakog specifičnog cilja i pružili primjere vrsta aktivnosti koje bi se mogle uključiti u prijedlog projekta.
 
Glavne teme koje će OSI obuhvatiti uključuju podršku malim i srednjim poduzećima (MSP) u dovođenju novih proizvoda i usluga na tržište, usvajanje zrelih istraživanja i inovacija, prijenos tehnologije te praktično uključivanje mladih istraživača u poslovanje u sektorima plave ekonomije; jačanje kapaciteta MSP-ova za unaprjeđenje inovativnih procesa i rješenja; ublažavanje rizika od klimatskih promjena; zaštitu bioraznolikosti; prekogranična zelena i pametna lučka rješenja; te diverzifikaciju i delokalizaciju turizma.
 
Programski stručnjak za nadzor Mauro Novello nastavio je predstavljanjem specifičnosti OSI projekata koji će se financirati u okviru Prioriteta 1 (specifični ciljevi 1.1 i 1.2), a koji uključuju sheme državne pomoći za vaučere i potpore namijenjene MSP-ovima u programskom području.
 
U drugom dijelu sastanka, programski menadžer Angelo Mason pojasnio je kriterije odabira projekata te naglasio da je tim Zajedničkog tajništva Programa dostupan za podršku vodećim partnerima u vezi s pitanjima koja se odnose na prijavu i postupak prijave. Konzultacije mogu zatražiti samo vodeći partneri, registracijom na mrežnoj stranici Programa.
 
Financijska stručnjakinja Božana Bešlić obradila je glavne financijske aspekte Poziva, dok je stručnjakinja za komunikaciju Renata Marušić istaknula posebne zahtjeve za komunikaciju OSI-a.
 
Kako su OSI reprezentativni projekti, njihova komunikacija, prema propisima EU-a, ima složen cilj. Postignuća OSI-a trebala bi se široko diseminirati na jasan i opipljiv način što širem krugu javnosti, demonstrirajući usklađenost i doprinos ciljevima Programa, uz osiguranje veće vidljivosti potpore EU-a, podsjećanje na temeljne vrijednosti EU-a i isticanje dodane vrijednosti Kohezijske politike.
 
Jednako je važno da projekti financirani iz Interrega maksimiziraju svoj dugoročni učinak i korisnost, što je  bila ključna poruka koju je prenijela stručnjakinja za kapitalizaciju i evaluaciju, gđa Lada Vetrini, tijekom svog izlaganja o važnosti kapitalizacije u projektima od strateške važnosti. 
 
Za zaključak prezentacije Poziva, stručnjak za financije Lovro Jurišić objasnio je kako se prijaviti putem sustava JEMS i podnijeti prijedlog projekta.
 
Poziv će ostati otvoren do 19. studenog 2024. Ocjena projekata će biti zaključena do ožujka 2025., a očekivani početak projekta u lipnju 2025.
 
Sve informacije o Pozivu na dostavu prijedloga dostupne su na web stranici Interreg Italija-Hrvatska: https://www.italy-croatia.eu/2nd-call-for-proposals1. Program će tjedno objavljivati ažurirane odgovore na pitanja (Q&A).



Pisane vijesti