Ministar Erlić sudjelovao na znanstveno-stručnom skupu o razvojnim potencijalima Dalmacije

U posljednjih osam godina u četiri dalmatinske županije uloženo više od 3 milijarde eura.

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić u Zadru je sudjelovao na znanstveno-stručnom skupu „Razvojni potencijali Dalmacije“, koji su organizirali Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Zadar i Hrvatsko društvo ekonomista, u suradnji s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Skup je okupio vodeće ekonomske stručnjake, članove akademske zajednice, predstavnike industrije te predstavnike regionalnih i lokalnih vlasti, s ciljem zajedničke rasprave o ključnim mogućnostima koje mogu doprinijeti održivoj i sigurnijoj gospodarskoj budućnosti ove regije.

U svom uvodnom obraćanju ministar Erlić je istaknuo kako je u mandatu ove Vlade u četiri dalmatinske županije uloženo više od 3 milijarde eura sredstava iz europskih fondova i nacionalnog proračuna, a ostvarenim rezultatima Dalmacija doprinosi pozitivnim makro-ekonomskim trendovima na nacionalnoj razini.

„U sve četiri županije bilježimo rast BDP-a i prosječne mjesečne plaće, smanjenja stope nezaposlenosti te rast izvoza. Navedeno je posljedica brojnih ulaganja, kao u ključnih Vladinih ostvarenja, od ulaska u Schengen i eurozonu, do snažne integracije u zajedničko europsko tržište“, izjavio je ministar Erlić te istaknuo kako je agencija Standard & Poor's podigla kreditni rejting Hrvatske na povijesno najviši nivo A-, a u svom obrazloženju su, uz političku i financijsku stabilnost, naglasili i važan utjecaj dobrog upravljanja Vlade investicijama i reformama EU fondova.

Predsjednik Hrvatskog društva ekonomista Darko Tipurić u svom obraćanju osvrnuo se na važnost održivosti dalmatinskog turizma, koji čuva resurse i okoliš te je integriran s poljoprivrednim i kulturnim industrijama i proširen na cijelu godinu. Istaknuo je kako Dalmacija može biti predvodnik pametnog turizma u Europi, ali i kako je ključni alat za to digitalizacija.

U panel raspravi koja je uslijedila, a u kojoj su uz ministra Erlića sudjelovali i glavni ekonomist HGK Goran Šaravanja te Mladen Vedriš i Ljubo Jurčić ispred Hrvatskog društva ekonomista, uz moderiranje dopredsjednika Hrvatskog društva ekonomista Mladena Mlinarevića, govorilo se u utjecaju turizma na daljnji razvoj Hrvatske, kao i o izazovima s kojima se trenutno nosi dalmatinsko gospodarstvo.

„I dalje ćemo nastaviti s policentričnim planiranjem razvoja i usmjeravanjem ulaganja iz europskih fondova u sve krajeve Hrvatske, kako bismo potaknuli njihov puni potencijal. Tako ćemo samo u Dalmaciji iz aktualne financijske omotnice uložiti više od 140 milijuna eura u razvoj urbanih područja te više od 100 milijuna eura u pametne i održive otoke, jer upravo je zbog potencijala zaleđa i otoka Dalmacija jedna od naših razvojno najpotencijalnijih regija“, zaključio je ministar Erlić te podsjetio i na brojne nacionalne programe kojima ministarstvo pomaže razvoj dalmatinskog zaleđa, potpomognutih i brdsko-planinskih područja.

Pisane vijesti