Održana konferencija otvaranja Programa prekogranične suradnje Interreg VI-A Mađarska-Hrvatska 2021. - 2027.

Riječ je o prvom programu prekogranične suradnje s državama članicama EU u kojem je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU preuzelo ulogu Upravljačkog tijela.

Svečanom konferencijom održanom 19. rujna 2024. godine u Križevcima, službeno je obilježen početak prvog programa prekogranične suradnje s državama članicama EU u kojem je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU preuzelo ulogu Upravljačkog tijela.

Nazočnim dionicima programa Mađarska-Hrvatska obratili su se državni tajnik Domagoj Mikulić ispred Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a ispred Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske uzvanike je pozdravio državni tajnik Péter Kiss-Parciu. Uvodnim govorima istaknuta je važnost ovog prekograničnog programa kao dugogodišnjeg uspješnog modela promocije i regionalnog razvoja osam hrvatskih i tri mađarske pogranične županije.

Nakon višegodišnjih pregovora s Mađarskom o upravljačkoj strukturi, upravljanje programom vrijednim 58.070.103,00 EUR sredstava EFRR-a preuzelo je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU. Ovaj iskorak označava osnaživanje upravljačkih kapaciteta Ministarstva, ali i jačanje uloge Republike Hrvatske u kontekstu programa Europske teritorijalne suradnje. Službenom dijelu programa nazočili su i g. Robert Jankovics, zastupnik mađarske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru, župan Koprivničko-križevačke županije g. Darko Koren, te gradonačelnik Križevaca g. Mario Rajn.

U sklopu programa trenutno je otvoren Prvi poziv na dostavu projektnih prijedloga u indikativnom iznosu od 26,3 milijuna eura sredstava EFRR-a. Prijavitelji mogu dostaviti svoje projektne prijedloge u području zaštite okoliša, energetike, turizma, obrazovanja te suradnje institucija do 29. studenog 2024. godine.

U idućem razdoblju također se očekuje ugovaranje sedam strateških projekata u području pružanja podrške malim i srednjim poduzetnicima, borbe protiv invazivnih vrsta, energetske učinkovitosti, razvoja biciklističke infrastrukture, kao i tri projekta razvoja prometa u prekograničnom području. Ukupna vrijednost ovih projekata iznosi indikativno 27,9 milijuna eura sredstava EFRR-a.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU Republike Hrvatske te Ministarstvo vanjskih poslova i trgovine Mađarske imaju ulogu Nacionalnih tijela programa. Zajedničko tajništvo zaduženo za pružanje potpore programskim dionicima smješteno je u sklopu Széchenyi ureda iz Budimpešte.

Kako bi korisnicima na istočnoj i zapadnoj strani programskog područja bila dostupna podrška Zajedničkog tajništva, u Republici Hrvatskoj djelovati će dvije kontakt točke programa s uredima u Čakovcu i Osijeku.

Pisane vijesti