Državni tajnik Mikulić uručio ugovore za jačanje istraživačkih i inovacijskih kapaciteta te usvajanje novih tehnologija

Industrijski park Nova Gradiška provodit će projekt RE@CT, a Centar kompetencija za napredno inženjerstvo Nova Gradiška projekt AI-WELD.

Državni tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Domagoj Mikulić u Novoj Gradiški je uručio dva ugovora ukupno vrijedna 840 tisuća eura iz Programa Interreg IPA Hrvatska-Srbija 2021. - 2027. za projekte u kojima su vodeći partneri iz Brodsko-posavske županije. Ugovori su tako uručeni Industrijskom parku Nova Gradiška d.o.o. za razvoj i ulaganja za projekt RE@CT te Centru kompetencija za napredno inženjerstvo Nova Gradiška d.o.o. za projekt AI-WELD.

Projekt RE@CT za cilj ima poboljšati usvajanje novih tehnologija i razinu induciranih inovacija u naprednoj proizvodnji i preradi unutar sektora malih i srednjih poduzeća u prekograničnim područjima, što će rezultirati povećanom konkurentnosti, poboljšanom produktivnosti te održivim rastom. Kroz projekt će se ulagati u obrazovanje i strukovno osposobljavanje, kako bi se razvila kvalificirana radna snaga koja može zadovoljiti zahtjeve industrije.

S druge strane, projekt AI-WELD obuhvaća razvoj i jačanje istraživačkih i inovacijskih kapaciteta te usvajanje naprednih tehnologija kroz integraciju umjetne inteligencije i robotike, nudeći prilagodljivo i visokokvalitetno rješenje za izazove zavarivanja u prekograničnom području. Kroz projekt će se tako razviti funkcionalni AI-Enhanced sustav kontrole zavarivanja, koji će povećati kvalitetu metode zavarivanja koja se trenutno koristi na ovom području.

Rok za provedbu oba projekta je 18 mjeseci, a EU udio u financiranju iznosi 85 %.

Pisane vijesti