Državni tajnik Mikulić u Osijeku uručio četiri ugovora ukupne vrijednosti 4,65 milijuna eura

Ugovori su dodijeljeni iz Programa Interreg IPA Hrvatska-Srbija 2021. - 2027. za projekte u kojima su vodeći partneri iz Osječko-baranjske županije.

Državni tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Domagoj Mikulić u Osijeku je uručio četiri ugovora ukupne vrijednosti 4,65 milijuna eura iz Programa Interreg IPA Hrvatska-Srbija 2021. - 2027. za projekte u kojima su vodeći partneri iz Osječko-baranjske županije. Ugovori su tako uručeni Poljoprivrednom institutu Osijek, Medicinskom fakultetu Osijek, Općina Ernestinovo te Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek za projekte koje će provoditi s projektnim partnerima iz Srbije.

„Program za cilj ima potaknuti i podržati prekograničnu suradnju Hrvatske i Srbije kako bi ovo područje, koje obuhvaća četiri hrvatske županije i pet okruga u Srbiji te ukupno 2,1 milijun stanovnika, postalo otpornije na zajedničke izazove. Čestitam svim partnerima na kvalitetnim projektima te im želim puno uspjeha u njihovoj provedbi“, izjavio je prilikom uručenja ugovora državni tajnik Mikulić.  

Poljoprivredni institut Osijek s partnerom Institutom za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad provodit će projekt NET4DINAR, kojem je cilj unaprijediti postojeće poljoprivredne istraživačke kapacitete u regiji kombiniranjem suradničke regionalne istraživačke platforme temeljene na dvjema organizacijama s najsuvremenijim tehnološkim rješenjima. To će omogućiti provođenje vrhunske znanosti i uzgoja koji pridonose zelenijem gospodarstvu i prilagodbi klimatskim promjenama. Ukupna vrijednost projekta je 369.697,36 eura, od čega bespovratna EU sredstva iznose 314.242,75 eura.

Medicinski fakultet Osijek s Naučnim institutom za prehrambene tehnologije iz Novog Sada kroz projekt ABIDERS proširit će znanstvene spoznaje u području medicine te uspostaviti novu i održivu znanstvenu suradnju između visokoškolske ustanove iz Hrvatske i znanstvenog instituta iz Srbije, uz stjecanje i promoviranje novih znanja o antitumorskim lijekovima. Ukupna vrijednost projekta je 286.702,54 eura, od čega bespovratna EU sredstava iznose 243.697,15 eura.

Kroz projekt INNATUS, kojeg će provoditi Općina Ernestinovo i Nacionalni savet hrvatske nacionalne manjine, u Ernestinovu će se izgraditi i opremiti Centar Kreativna djeca, dok će se u Subotici adaptirati Centar Interaktivna kultura. Osim toga, uspostavit će se NATUS, mreža naivne umjetnosti i održivog turizma koja uključuje 20 dionika, uključujući i projekte partnere, s ciljem jačanja uloge kulture i održivog turizma na području Ernestinova i Subotice. Ukupna vrijednost projekta je 3.077.933,31 eura, od čega bespovratna EU sredstva iznose 1.499.629,50 eura.  

Fakultet agrobiotehničkih znanosti i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode Univerziteta Educons u Sremskoj Kamenici provodit će projekt ECO(RE)ACT s ciljem uspostave sveobuhvatnog sustava za rješavanje pitanja plastike i mikroplastike u ekosustavima, doprinoseći prilagodbi klimatskim promjenama. Ukupna vrijednost projekta je 919.365,56 eura, od čega bespovratna EU sredstva iznose 781.460,72 eura.

Pisane vijesti