100% EU fondovi – u Karlovcu obilježena 11. godišnjica hrvatskog članstva u Europskoj uniji

Biciklijadom i prigodnim programom za građane označen i završetak korištenja EU fondova iz financijske perspektive 2014. - 2020.

Ministri Šime Erlić i Marin Piletić te ministrica Marija Vučković u nedjelju su u Karlovcu sudjelovali na događaju 100% EU fondovi, kojim su obilježeni 11. godišnjica hrvatskog članstva u Europskoj uniji te završetak korištenja EU fondova iz financijske perspektive 2014. - 2020.

Događaj je organiziralo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u suradnji s Gradom Karlovcem, Karlovačkom županijom, Slatkovodnim akvarijem - Aquatikom i partnerima, a cilj je bio kroz druženje s građanima pokazati kako uspješna ulaganja iz EU fondova imaju pozitivan utjecaj na razvoj Hrvatske.

Tako su ministri s karlovačkom županicom Martinom Furdek Hajdi te gradonačelnikom Karlovca Damirom Mandićem i građanima sudjelovali u biciklijadi kojom su se provezli uz neke od karlovačkih najznačajniji EU projekta, poput Aquatike, Nikola Tesla Experience Centra i Kina Edison. Istovremeno, na lokaciji uz Slatkovodni akvarij, koji je za građane besplatno otvorio svoja vrata, bio je upriličen zanimljiv informativni program, koji je uključivao izložbu EU projekata, promociju lokalnih EU korisnika i njihovih projekata, zabavni kutak za mlade te tombolu i nagradni kviz.

Ministar Erlić u svom je obraćanju istaknuo kako su učinci ulaganja iz EU fondova vidljivi doslovno u svakom kraju Hrvatske, a Karlovac i Karlovačka županija dobar su primjer kako inovativni projekti i pametna ulaganja stvaraju prilike za rast i privlačenje investicija u lokalnim sredinama. „Zahvaljujući idejama, entuzijazmu, znanju i upornosti svih dionika u sustavu te partnera i korisnika sredstava, uspješno smo zatvorili našu prvu financijsku omotnicu EU fondova, koja nam je donijela puno lijepih priča, poput ovih u Karlovcu i županiji. U svega 11 godina članstva u Europskoj uniji snažno smo napredovali te podignuli razvoj Hrvatske na jednu višu razinu, a pred nama je sada novi, još veći ciklus ulaganja iz EU fondova, kojim se nastavljamo ubrzano razvijati“, izjavio je ministar Erlić, podsjetivši kako je u novoj omotnici EU sredstava Hrvatskoj na raspolaganju čak 25 milijardi eura za daljnji razvoj.

Gradonačelnik Karlovac i saborski zastupnik Damir Mandić rekao je kako je europskim sredstvima u gradu financiran velik broj projekata u vrijednosti preko 700 milijuna eura, a novi ciklus ulaganja nastavlja se kroz ITU mehanizam, čija alokacija za karlovačko urbano područje iznosi 33 milijuna eura.

Karlovačka županica Martina Furdek Hajdin u svom je obraćanju podsjetila kako Županija EU fondove koristi još od predpristupnog razdoblja te je napomenula kako su europska sredstva alat koji jedinicama lokalne i regionalne samouprave pomaže da ostvare svoje desetljetne ciljeve. „Nakon potresa smo kroz Fond solidarnosti obnovili brojne zgrade i infrastrukturu, a kroz NPOO danas ulažemo u škole i vrtiće. Uskoro se nadamo i početku gradnje doma za starije u Dugoj Resi, čime ćemo dobiti novi centar s kvalitetnom uslugom za naše starije osobe. Sve to ne bismo mogli napraviti da nije bilo europskih sredstava koja nam pomažu da budemo brži i efikasniji u realiziranju svega onoga što našim sugrađanima treba“, zaključila je Furdek Hajdin.

Događanju su prisustvovali i glavna državna rizničarka Danijela Stepić, državna tajnica Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Spomenka Đurić te državni tajnik Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Vidiš.

Programu su se pridružili i Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike,  Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije,  Razvojna agencija Karlovačke županije, JU Baraćeve Špilje te Speleon, Nikola Tesla Experience Center, JU Natura Viva te Regionalni centar kompetencija, koji su posjetiteljima predstavili djelokrug svog rada.

Pisane vijesti