Odobreni mali projekti u okviru SMF poziva Programa transnacionalne suradnje dunavske regije 2021. - 2027.

Hrvatski partneri sudjeluju u 12 odobrenih projekata s ukupno 15 ugovora

Odbor za praćenje Programa dunavske regije 2021. - 2027. je na sastanku održanom u Sarajevu 26. lipnja 2024. odobrio projekte iz poziva na dostavu projektnih prijedloga za male projekte (Seed Money Facility - SMF). Za financiranje je  odobreno 36 projekata u vrijednosti od oko 2,7 milijuna eura Interreg sredstava.
 
Program pruža mogućnost za suradnju na strateškim područjima unutar dunavske regije između zemalja članica EU i susjednih zemalja, a u obuhvaća devet članica Europske unije (Austriju, Bugarsku, Hrvatsku, Češku, Mađarsku, Rumunjsku, Slovačku, Sloveniju i Njemačku) te pet država nečlanica (Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Srbiju, Moldovu i Ukrajinu).
 
Kroz poziv je za financiranje bio otvoren isključivo Specifični cilj 4.1 (Potpora upravljanju EUSDR-om), a kroz odobrene male projekte će se razviti strateški projekti relevantni za Strategiju Europske unije za dunavsku regiju (EUSDR).
 
Hrvatski partneri sudjeluju u 12 odobrenih projekata s ukupno 15 ugovora, kroz koje su osigurali oko 330 tisuća eura Interreg sredstava.

U četiri odobrena projekta hrvatski partneri imaju ulogu vodećeg partnera, što će osigurati razvoj novih strateških projekata podjednako važnih za razvoj Republike Hrvatske kao i cijele dunavske regije.

Za usporedbu, u financijskoj perspektivi 2014. - 2020. u okviru poziva na dostavu projektnih prijedloga za male projekte, hrvatski partneri sudjelovali su u 7 projekata s ukupno 8 ugovora kroz koje su osigurali oko 100 tisuća eura EU sredstava te ni u jednom projektu nisu imali ulogu vodećeg partnera.


Do sada su kroz odobrene pozive hrvatski partneri ostvarili 91 ugovor u vrijednosti od oko 11 milijuna eura Interreg sredstava, što višestruko premašuje iznos koji je Republika Hrvatska uložila u Program u ovom programskom razdoblju.

Pisane vijesti