Potpisan ugovor za Centar gaming industrije u Novskoj

U nazočnosti predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ugovor su potpisali ministar Šime Erlić, ravnatelj SAFU-a Dragan Jelić i ravnateljica Regionalnog koordinatora Sisačko-moslavačke županije Andreja Šeperac.

Današnjim potpisivanjem dodijeljena su sredstva Javnoj ustanovi Regionalni koordinator Sisačko-moslavačke županije u iznosu od 26,3 milijuna eura za realizaciju Centra gaming industrije.
U prvoj fazi projekta gradit će se potrebne prometnice, zgrade fakulteta, studentski dom, tereni za sportske sadržaje, energana i drugi objekti kompleksa na području Poduzetničke zone Grada Novske.

Sisačko-moslavačka županija bila je poznata po industriji, posebno metalurgiji i naftnoj industriji, dok je danas regija u industrijskoj tranziciji. Izazove takvih regija u Europi prepoznala je i Europska komisija te je u financijskoj perspektivi 2021. - 2027. kreiran novi instrument pod nazivom Fond pravedne tranzicije kojemu je cilj osigurati tranziciju s „teških industrija“ na razvoj temeljen na "industrijama budućnosti".
Upravo je Sisačko-moslavačka županija, jedina u Hrvatskoj uz Istarsku županiju, prepoznata kao regija koja ima pravo na sredstva iz Fonda te je iz njega, samo za Sisačko-moslavačku županiju, osigurano nešto više od 100 milijuna eura.

Premijer Plenković iskazao je zadovoljstvo što će se izgradnja ovog centra financirati upravo iz Fonda za pravednu tranziciju.
"Sisačko-moslavačka županija i Grad Novska pokazali su snagu prilagodbe novim trendovima i smjerovima razvoja. Krenuli su ka industriji budućnosti i u digitalnu transformaciju te se ucrtali na gaming kartu Europe", kazao je predsjednik Vlade.

Ministar Šime Erlić naglasio je kako za Novsku kreće nova razvojna era.
"Ovo je za Hrvatsku strateški projekt i prvi je koji se financira iz Fonda pravedne tranzicije. Područje tradicionalne, tehnološki zastarjele i ekološki neprihvatljive industrije transformirat će se u centar industrije budućnosti kakvih je i u Europi zasad malo", istaknuo je ministar Erlić.

Župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak i gradonačelnica Novske Marija Kušmiš istaknuli su koliko Centar znači za Novsku i cijelu županiju, osobito u smislu školovanja i ostanka mladih ljudi na ovom području, te su zahvalili ministru Marinu Piletiću koji je, kao tadašnji gradonačelnik Novske, 2018. godine pokrenuo ideju koja se danas uspješno realizira.
 



 

 



Pisane vijesti