Dodijeljeni ugovori u sklopu Programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine za 2024. godinu

U Mostaru je danas održano svečano uručivanje 88 ugovora o financiranju projekata u ukupnoj vrijednosti 4,2 milijuna eura.

Cilj ovog programa je jačanje prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine kroz gospodarsku, socijalnu i demografsku revitalizaciju pograničnog područja te pružanje potpore Hrvatima u Bosni i Hercegovini.

Ministar Šime Erlić iskazao je zadovoljstvo dosadašnjim rezultatima Programa.
 „Danas je prigoda da prije svega pokažemo zajedništvo hrvatskog naroda u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Zajedništvo koje nije samo deklarativne naravi, za što je dokaz uspostavljanje ovog Programa 2021. godine, njegov nastavak i značajno financijsko jačanje u 2024. godini.  Potpora Hrvatima u Bosni i Hercegovini jedan je od prioriteta Vlade i ponosni smo na svako ulaganje u vrtiće, bolnice, domove za starije, crkve i ostale ustanove i institucije koje gradimo i unaprjeđujemo ovim programom Ministarstva“, rekao je ministar Erlić.

Na svečanom uručivanju nazočili su i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko, predsjednica Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Marija Buhač, veleposlanik Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivan Sabolić, generalni konzul Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Mostaru Marko Babić, zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Darijana Filipović, te gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

Gradonačelnik Kordić ocijenio je kako realizacija ovih prekograničnih projekata, uz pomoć partnera iz Hrvatske, predstavlja ‘trening’ za korisnike u BiH kako bi bili u stanju ubuduće koristiti fondove Europske unije.
“Rebublika Hrvatska pokazala se kao veliki prijatelj i partner Bosni i Hercegovini na europskom putu, pa i kroz ovakve aktivnosti zajedničkog rada. Stoga za sve nas ova suradnja znači nova iskustva i pripremu za europske projekte”, rekao je mostarski gradonačelnik.



Pisane vijesti