Održan prvi sastanak o Interreg Europe projektu „Future-proof living space in growth corridor regions – FutureECOS“

Za projekt vrijedan 1.434.614,00 eura, 80 % sredstava osigurano je iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a sastanak je organiziralo Regionalno vijeće Kanta-Häme, koje je vodeći partner projekta. 

U sklopu provedbe Interreg Europe projekta „Future-proof living space in growth corridor regions - FutureECOS“ , u gradovima Hämeenlinna i Riihimäki u finskoj regiji Kanta-Häme, od 20. do 22. svibnja, održan je sastanak projektnih partnera na kojem su sudjelovali i predstavnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije iz Uprave za regionalni razvoj.

Za projekt vrijedan 1.434.614,00 eura, 80 % sredstava osigurano je iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a sastanak je organiziralo Regionalno vijeće Kanta-Häme, koje je vodeći partner projekta. Tom prilikom predstavnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije uručili su predstavnicima Regionalnoga vijeća Kanta-Häme potpisani Partnerski sporazum koji se temelji na Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava između Upravljačkog tijela za program Interreg Europe i vodećeg partnera na projektu.

Domaćini sastanka projektnim su partnerima predstavili finsku regiju Kanta-Häme kao i projektni koncept koridora rasta. Regija Kanta-Häme nalazi se na prometnom cestovnom i željezničkom koridoru između Helsnikija i Tamprea koji su najveći finski gradovi. Jedan od ciljeva projekta je rast regionalnoga razvoja s fokusom na revitalizaciji stambenog i životnog prostora, te na okolišna i društvena pitanja u okviru integriranog teritorijalnog pristupa.

Projekt je započeo s provedbom 1. travnja 2024. i trajat će do 30. lipnja 2028. Vodeći partner projekta je Regionalno vijeće Kanta-Häme, a ostali projektni partneri su: Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Južna regionalna skupština iz Irske, Zapadna regionalna razvojna agencija iz Rumunjske te Sveučilište Tampere (Finska).  Projektu su naknadno pridružena dva partnera za otkrivanje(discovery partners): Regionalna razvojna agencija Jug iz Srbije i Teritorijalna zajednica grada Pervomaiskyi okruga Lozova u regiji Harkov iz Ukrajine.

Sljedeći sastanak u sklopu provedbe drugog semestra Interreg Europe projekta FutureECOS planiran je za održavanje u razdoblju između listopada 2024. i ožujka 2025., u organizaciji dvaju hrvatskih projektnih partnera (MRRFEU, ZADRA NOVA).
Više informacija o samom projektu FutureECOS dostupno je na poveznici Interreg Europe.
 

Pisane vijesti