9. Forum Strategije Europske unije za jadransko-jonsku regiju (EUSAIR)

Na današnjem svečanom otvorenju u Šibeniku sudjelovali su hrvatski ministri Erlić i Grlić Radman.

EUSAIR je pokrenut 2014. s ciljem uspostave veza i suradnje jadranskih i jonskih gospodarskih komora, sveučilišta i gradova te parlamenata država sudionica - Hrvatske, Italije, Grčke, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije, Sjeverne Makedonije i San Marina.
Širenjem članstva 2020. i 2022. godine na Republiku Sjevernu Makedoniju i Republiku San Marino, Jadransko-jonska strategija postaje makroregionalna strategija s najvećim brojem nečlanica Europske unije i jedina je u kojoj je nečlanica više nego članica.

Dvodnevni Forum u Šibeniku okupio je predstavnike iz svih zemalja članica, te ukupno oko 700 sudionika koji će na ovom događanju razmijeniti iskustva, ideje i rješenja u cilju daljnjeg jačanja međusobne suradnje.

Ministar Erlić je, otvarajući Forum, naglasio ulogu i dodanu vrijednost Strategije u procesu proširenja država kandidatkinja EU koje su ujedno i sudionice Strategije. Istaknuo je značaj makroregionalne suradnje i kohezijske politike nakon 2027. godine, kao i uspostavu petog stupa Strategije posvećenog socijalnim pitanjima kao jednog od najvažnijih postignuća hrvatskog predsjedanja.

Hrvatska završava svoje jednogodišnje predsjedanje Strategijom za Jadransko-jonsku regiju i Jadransko-jonskom inicijativom, te su ministri Šime Erlić i Gordan Grlić Radman ovom prilikom predsjedanje predali grčkim kolegama. 
 
Uz program Foruma, održan je i ministarski sastanak na kojem je usvojena Šibenska deklaracija koja postavlja smjernice za daljnje jačanje suradnje među zemljama sudionicama i ciljeve za budućnost.
 

Pisane vijesti