U Šibeniku održana konferencija o budućnosti Interrega u organizaciji Europskog odbora regija i suradnji s Interactom te hrvatskim predsjedništvom EUSAIR-a

Uoči EUSAIR foruma, sudionici su pozvali na povećanje financijskih sredstava i snažniju ulogu teritorijalne suradnje, posebno s obzirom na moguće proširenje Unije.

Oko 150 milijuna europskih građana koji žive u pograničnim regijama glavni su korisnici projekata koji se provode u okviru Interrega, vodećeg programa Europske unije kojim se već gotovo 35 godina promiče teritorijalna suradnja preko regionalnih i nacionalnih granica.
 
Nedavne krize, kao što su upravljanje dolaskom migranata, pandemija bolesti COVID-19 i ruska agresija na Ukrajinu, donijele su nove i još neviđene izazove za sve europske regije, a posebno one pogranične, koje su najizloženije tim problemima. Rješenje često proizlazi iz oslanjanja na znanje i resurse s obje strane granice, a upravo kao potpora za to osmišljen je Interreg.
 
U mišljenju o budućnosti kohezijske politike, koje je Odbor regija nedavno jednoglasno usvojio, lokalni i regionalni čelnici zatražili su proračun za regionalnu politiku za razdoblje nakon 2027. koji bi trebao biti barem jednak onome za razdoblje 2021. - 2027. u realnim vrijednostima, dok bi iznos za program Interreg trebalo povećati i on bi trebao predstavljati najmanje 8 % ukupnog iznosa. Time bi se omogućilo jačanje prekogranične suradnje, koja je bila usporena zbog ograničenja povezanih s bolešću COVID-19 i ruske agresije na Ukrajinu.
 
Više od 300 sudionika razmotrilo je načine kojima bi buduća teritorijalna suradnja mogla biti usmjerena na regionalne potrebe, zahvaljujući strateškoj viziji uz veću fleksibilnost, sinergiju, komplementarnost i lokalno osnaživanjeza brzo djelovanje.
Izražena stajališta doprinijet će daljnjem radu Odbora regija, posebno u vidu mišljenja o budućnosti europske teritorijalne suradnje nakon 2027. koje je trenutno u pripremi.
 

Pisane vijesti