Ministar Erlić u Prelogu najavio prve pozive za poduzetnike u sklopu programa industrijske tranzicije hrvatskih regija

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije započelo je danas ciklus informativnih radionica o natječajima koji slijede iz programskog razdoblja 2021. - 2027.

Prvoj radionici, koja se održala u Prelogu, nazočio je i resorni ministar Šime Erlić koji je prije stručnih izlaganja ukratko iznio okvir mogućih financiranja. Naglasio je kako Hrvatska na raspolaganju ima nikad više sredstava iz svih fondova, čak 25 milijardi, koje moramo iskoristiti do 2029. godine.

Ministar je u svom govoru poseban naglasak stavio na industrijsku tranziciju regija kao novi pristup u poticanju regionalnog razvoja u narednom periodu.

Planovi tri hrvatske regije - Panonske, Jadranske i Sjeverne Hrvatske - usvojeni su kako bi se širile inovacije te jačala konkurentnost regionalnog gospodarstva putem osnaživanja regionalnih lanaca vrijednosti.

Ministar je posebno pohvalio uspješne projekte u Gradu Prelogu i Međimurskoj županiji i administrativnu spremnost koju su poduzetnici, ali i javna uprava, demonstrirali kroz uspješno povlačenje europskih sredstava.

'EU fondovi su i dalje ključna poluga razvoja, a prilike koja pruža industrijska tranzicija regija donose nove mogućnosti koje će poduzetnici zasigurno znati iskoristiti. U sklopu industrijske tranzicije regija, kroz idućih nekoliko mjeseci krećemo i s pozivima za dodjelu bespovratnih sredstava poduzetnicima, a prvi od njih bit će vezani za podršku strateškim partnerstvima za inovacije i inovacijskim klasterima. Stoga pozivam sve one koji očekuju natječaj da planiraju i pripremaju projekte', izjavio je ministar.

Uz sudjelovanje na radionici u Poduzetničkom centru, ministar je danas posjetio i globalno poznatu tvrtku vojne industrije Šestan Busch.

U obilasku proizvodnog pogona ministar je upoznat s poslovanjem kompanije koja je prisutna na preko 70 tržišta diljem svijeta, proizvodima, patentima i inovacijama, od čega je dio sufinanciran sredstvima europskih fondova, te s planovima za daljnji razvoj.

'Ova je tvrtka pravi primjer sinergije znanja, vještog upravljanja i produktivnog korištenja EU fondova. Suradnja sa zemljama svih kontinenata najbolje govori o vrijednosti njihovih proizvoda. Želim im još puno godina uspješnog poslovanja i da uz pomoć novih prilika iz EU fondova pokrenu nove investicijske cikluse', poručio je ministar Erlić.



Pisane vijesti