Svečano otvaranje IPA 2008 Twinning projekta „Pomoć pri upravljanju Ciljem 3 unutar Kohezisjke politike”

 


19.ožujka 2012. godine svečano je otvoren IPA 2008 Twinning projekt „Pomoć pri upravljanju Ciljem 3 unutar Kohezijske politike”.

Projekt su otvorili dr.sc. Jakša Puljiz, zamjenik ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Nj.E. Emanuela D’Alessandro, veleposlanica Republike Italije u Hrvatskoj, g. Richard Masa, šef Odjela za provedbu projekata 2 - Infrastruktura, poljoprivreda, regionalni razvoj, prekogranična suradnja, okoliš i energija, Delegacija Europske unije u Republici Hrvatskoj te g. Rafał Baliński, zamjenik ravnatelja Ministarstva regionalnoga razvoja Republike Poljske.

Vrijednost projekta „Pomoć pri upravljanju Ciljem 3 unutar kohezijske politike”, koji je financiran iz programa IPA 2008, iznosi 787.500 eura. Svrha projekta je pružiti odgovarajuću pomoć u podršci upravljanju na više razina, budući da je prekogranična suradnja jedna od najvažnijih aktivnosti za Republiku Hrvatsku i direktno vezana za regionalni razvoj u cjelini. Cilj ovog za Republiku Hrvatsku iznimno važnog projekta  je ojačati izgradnju institucionalnih kapaciteta, educirati osoblje zaduženo za provedbu programa teritorijalne suradnje na temelju znanja i iskustava zemalja članica Europske unije na području upravljanja i provedbe Strukturnih fondova, osigurati koordinaciju aktivnosti i prakse u upravljanju fondovima Europske unije te osigurati održivi sustav upravljanja za poslijepristupne zahtjeve Europske unije kako bi se postigla bolja integracija u regionalni okvir suradnje unutar fondova EU. Ovaj projekt će se posebno usredotočiti na prekograničnu suradnju s državama ne-članicama EU, primjenjujući stečena iskustva  država članica Europske unije.

Projekt u trajanju od 21 mjeseci provode Odjel za razvoj i gospodarsku koheziju Republike Italije, Ministarstvo regionalnoga razvoja Republike Poljske i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske.
 


Pisane vijesti