Dosad osigurana EU sredstva za izgradnju doma za 889 obitelji na potresom pogođenim područjima

Tramišak: Osigurali smo izgradnju više od 300 stanova i više od 580 obiteljskih kuća sredstvima EU fondova

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak potpisala je treću Odluku o financiranju projektnog prijedloga „Uklanjanje i izgradnja zamjenskih stambenih jedinica u vlasništvu RH na potresom pogođenim područjima“. Odlukom su osigurana bespovratna sredstva u iznosu od 138 milijuna kuna kojima će se izgraditi 4 višestambene zgrade s ukupno 76 stanova na području Gline (3 zgrade) i Dvora (1 zgrada). U sklopu projekta predviđena je izgradnja 55 zamjenskih obiteljskih kuća.
 
Ovom odlukom iskorištena su sva sredstva koje je osiguralo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje izmjenom Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.
 
Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije osiguralo je 111 milijuna eura, odnosno više od 830 milijuna kuna za intervencijske mjere za potresom pogođena područja.
 
Navedenim sredstvima osigurat će se dom za ukupno 889 obitelji, a izgradit će se 581 obiteljska kuća i 308 stanova u ukupno 20 tipskih višestambenih zgrada. Navedene kuće u vlasništvu su Republike Hrvatske, a dat će se na trajno korištenje obiteljima s područja pogođenih potresom.
 
„Ova sredstva omogućuju da obitelji čiji su domovi uništeni u potresu kontejnere zamjene domovima. Tijekom sljedeće godine obitelji će dobiti ključeve svojih novih domova“, istaknula je Tramišak. 

Pisane vijesti