U Osijeku održana Konferencija o industrijskoj tranziciji hrvatskih regija

Ministrica Tramišak danas je sudjelovala na Konferenciji o industrijskoj tranziciji hrvatskih regija u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije koja je održana na Fakultetu Agrobiotehnoloških znanosti u Osijeku, a na kojoj su sudjelovali i brojni poduzetnici, predstavnici regionalnih razvojnih agencija, znanstvenih organizacija te stručnjaci Svjetske banke.

Ministrica Tramišak u ime organizatora konferencije, pozdravila je sve okupljene te istaknula kako je važno da se ovakve konferencije održavaju upravo na samim fakultetima koji predstavljaju dio znanstvenih organizacija koje će sigurno biti važan čimbenik u procesu izrade i pripreme finalnih natječaja za gospodarstvenike u okviru samog procesa Industrijske tranzicije regija.

„Očekujemo pravilnu primjenu procesa i to kroz zajedničku suradnju znanosti, gospodarstva i javnog sektora u realizaciji brojnih projekata jer upravo je to jedini i najbolji put za inovacije i brži razvoj našeg gospodarstva“, istaknula je Tramišak te dodala kako je upravo glavni cilj cijelog procesa industrijske tranzicije pozvati gospodarstvenike na umrežavanje, kreiranje novih finalnih proizvoda temeljenih na granama gospodarstva koje su najprepoznatljivije u pojedinim regijama.

Ministrica je naglasila kako su Planovi industrijske tranzicije triju regija (Panonska, Sjeverna i Jadranska Hrvatska) već izrađeni te su isti već uvršteni u prijedloge operativnih programa, točnije u novi Integrirani teritorijalni program.

„Ono što je važno je činjenica kako je Europska komisija vrlo pohvalno pristupila prema Hrvatskoj za ovakav teritorijalni pristup, prijedlozi naših operativnih programa poslani su prema Europskoj komisiji i u razdoblju između lipnja i rujna očekujemo odobrenje naših operativnih programa, a nakon toga i prve natječaje“, pojasnila je ministrica Tramišak.

S obzirom da se nalazimo u fazi čekanja odobrenja programa, ministrica je kazala kako Ministarstvo želi iskoristiti upravo taj period kako bi putem ovakvih konferencija prenijeli informacije i upoznali sve zainteresirane sa mogućnostima koje će imati u narednom razdoblju od 2021.-2027. godine.

Ministrica je dodatno pojasnila kako će u okviru Planova industrijske tranzicije regija na poduzetnicima na raspolaganju biti ukupno 506 milijuna eura za pomoć u prilagođavanju zelenom i digitalnom razvoju, a konkretno za Panonsku Hrvatsku kojoj pripada Osijek zajedno sa županijom, govorimo o ukupnom iznosu od 200 milijuna eura.

„Vjerujem da ovdje postoji toliko potencijala, spremnih ideja i projekata da ćemo već u prvim godinama i pozivima uspješno realizirati cijelu alokaciju sredstava i to bi bio dobar pokazatelj da smo na dobrom putu i da u narednim godinama razmišljamo i o povećanju alokacijskih sredstava“, dodala je ministrica osvrnuvši se na područje Panonske Hrvatske.

„Nadam se da ćete na današnjoj konferenciji dobiti sve relevantne informacije koje možda do sada niste imali, da ćete ih prenositi dalje, da ćete početi tražiti partnerstvo, da ćete razvijati svoje inovativne ideje i već sada u ovoj fazi biti spremni za prve natječaje koji nas očekuju“, kazala je ministrica Tramišak te zaključno dodala kako vjeruje u uspjeh i zahvaljuje na suradnji razvojnim agencijama, županijama i samim županima, kao i gradovima te fakultetima koji su se uključili u doprinos izrade ovih planova, zatim svojim suradnicima u Ministarstvu te konačno i svim poduzetnicima koji sudjeluju u ovom procesu.

"Fakulteti i akademska zajednica trebaju biti još više prepoznati kao nositelji industrijske tranzicije jer osposobljavaju mlade za poslove budućnosti kroz razvoj pametnih vještina za industrijsku tranziciju prema poslovima veće dodane vrijednosti kroz digitalnu i zelenu tranziciju", rekao je dekan Krunoslav Zmaić u svom obraćanju na današnjoj konferenciji.

Zamjenik župana Osječko- baranjske županije Josip Miletić kazao je kako smatra izuzetno važnim ovaj novi teritorijalni pristup koji će dati zamašnjak razvoju gospodarstva istoku Hrvatske.

Zamjenik gradonačelnika Grada domaćina konferencije, Osijeka, Dragan Vulin zahvalio je ministrici na dolasku i na kontinuiranoj podršci te kazao kako je siguran da će i ova konferencija doprinijeti još boljem prenošenju informacija i još boljoj pripremi za apsorpciju sredstava iz fondova Europske unije.

U nastavku konferencije predstavljeni su Planovi industrijske tranzicije  kao i rezultati mapiranja dionika regionalnih lanaca vrijednosti te je održana panel rasprava na temu važnosti industrijske tranzicije Panonske Hrvatske u kojoj su sudjelovali predstavnici čak 7 tvrtki.

Na samom kraju konferencije predstavnici regionalnih razvojnih agencija predstavili su iskustva, planove i projekte koji će biti uključeni u Industrijsku tranziciju Hrvatske, a predstavnik Svjetske banke  održao je prezentaciju iskustava drugih zemalja Europske unije u procesu industrijske tranzicije s naglaskom na iskustvo susjedne Slovenije.
 
 

Pisane vijesti