Održan uvodni sastanak s poduzetnicima na temu Plana industrijske tranzicije Panonske Hrvatske

Ministrica Tramišak danas je sudjelovala na uvodnom sastanku strateških foruma za regionalne lance vrijednosti u okviru Plana industrijske tranzicije Panonske Hrvatske koji je okupio više od 180 poduzetnika s tog područja. 

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije je u prosincu 2020. godine započelo proces industrijske tranzicije NUTS 2 regija, u koji su uključene Panonska Hrvatska, Jadranska Hrvatska i Sjeverna Hrvatska. 
 Provedba procesa industrijske tranzicije ima za cilj jačanje regionalne konkurentnosti kroz aktivnosti pametne specijalizacije i jačanje pozicije regionalnog gospodarstva u globalnim lancima vrijednosti, a isto će se provoditi uz pomoć fondova Europske unije i to u okviru novog Integriranog teritorijalnog programa za što je predviđena alokacija od 506 milijuna eura. 
 
Ministarstvo je ranije raspisalo Javni poziv za iskaz interesa za sudjelovanje u regionalnim lancima vrijednosti za svaku od pojedinih regija u okviru kojeg je pristiglo više od 1200 prijava zainteresiranih poduzetnika koji će imati priliku sudjelovati u kreiranju javnih politika za industrijsku tranziciju svojih regija. 
 
“Ovako velik broj sudionika današnjeg sastanka govori o važnosti ovog procesa koji Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije provodi, ali i o želji vas poduzetnika za informacijama o novim mogućnostima korištenja sredstava iz fondova Europske unije, ali i svim onim novostima koje vam novo razdoblje nudi”, istaknula je ministrica na početku svojeg izlaganja te dodala kako upravo Planovi industrijskih tranzicija regija predstavljaju novitet u odnosu na prethodno programsko razdoblje  2014.-2020., prvenstveno iz razloga što na taj način usmjeravaju sredstva upravo u one regije  koje se nalaze ispod prosjeka razvijenosti EU i kojima su ta sredstva i najpotrebitija. 
 
“Kada govorimo o Planu za industrijsku tranziciju Panonske Hrvatske, govorimo o 200 milijuna eura koji će biti na raspolaganju samo za poduzetnike i gospodarstvenike sa područja Panonske Hrvatske”, pojasnila je ministrica te dodala kako je cilj međusobno umrežavanje, stvaranje strateških partnerstava, kreiranje regionalnih lanaca vrijednosti i konačno zajedničko pozicioniranje i izvan granica Republike Hrvatske te jačanje rasta i razvoja poslovanja te otvaranje novih visoko-kvalitetnih radnih mjesta. 
 
Ministrica je naglasila kako je ovo jedinstvena prilika te zahvalila predstavnicima Svjetske banke koji su od početka pružali podršku ovom procesu te ustupili znanje, iskustvo i metodologiju. 
 
Osim toga, ministrica je ukazala i na provedbu sličnih procesa na razini Europske komisije koja je već raspisala Poziv za međuregionalne lance vrijednosti između država članica Europske unije i stvaranje strateških partnerstava među poduzetnicima koji posluju u dvije, tri ili više država članica Europske unije što daje dodatan vjetar u leđa za provedbu industrijske tranzicije regija u Republici Hrvatskoj. 
 
Konačno, ministrica je poželjela svima uspješnu konferenciju te izrazila želju da poduzetnici ostanu do kraja u ovom procesu, kao i vjeru u skoro raspisivanje prvih javnih poziva i dodjelu bespovratnih EU sredstava, odmah po odobravanju novih operativnih programa od strane Europske komisije.  
 
“Na spomenute pozive koje ćemo zajednički kreirati, moći će se javiti već postojeći poduzetnici u okviru lanaca vrijednosti koje stvorimo, ali naravno da će biti prilike i za ona novoosnovana poduzeća, start-upove kao i dodatna sredstva za poslovnu podršku svim onim poduzetnicima kojima će biti potrebna pomoć”, zaključila je ministrica Tramišak.  
 
Tijekom sastanka, predstavnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, zajedno sa stručnjacima Svjetske banke, poduzetnicima su predstavili informacije o rezultatima javnih poziva i provedenom procesu mapiranja dionika regionalnih lanaca vrijednosti te daljnjim aktivnostima koje slijede tijekom travnja i svibnja ove godine u procesu izrade akcijskih planova za regionalne lance vrijednosti.  



Cilj mapiranja je utvrditi snagu svakog regionalnog lanca vrijednosti i stvoriti strateške forume koji će danas i u budućnosti raditi na unaprjeđenju regionalnoga gospodarstva i razvoju novih niša budućnosti, a uz objavljene javne pozive za ključne dionike iz privatnog sektora, u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja paralelno mapiramo i dionike regionalnih lanaca vrijednosti iz javnog znanstveno-istraživačkog sektora.  
 

Pisane vijesti