Ministrica Tramišak na neformalnom sastanku ministara zaduženih za Kohezijsku politiku u Francuskoj

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak boravi u Rouenu gdje sudjeluje na neformalnom sastanku ministara zaduženih za Kohezijsku politiku.

Prije održanog sastanka, ministrica Tramišak kazala je kako se sastanak održava u vrlo izazovno vrijeme kako za Europu tako i za svijet, te dodala da je pandemija ujedno testirala društvene i ekonomske strukture u vrijeme finalizacije prethodnog financijskog razdoblja.

„Radili smo osam kohezijskih izvješća, te smo imali priliku vidjeti koliko je regija još u zaostatku kao i potrebu da kohezijska politika koju provodimo bude fleksibilnija u novom financijskom razdoblju“, rekla je ministrica Tramišak.

Tijekom sastanka s ministrima i povjerenicom Europske komisije Elisom Ferreirom, ministrica Tramišak iskazala je zadovoljstvo sastankom koji se prema ocjeni ministrice održava u važnom trenutku pripremanja za novu financijsku perspektivu.

„Rezultati Osmog izvještaja o gospodarskoj, socijalnoj i teritorijalnoj koheziji pokazuju koliko smo uspješni u otklanjanju regionalnih razlika u posljednjih nekoliko godina“, konstatirala je ministrica Tramišak i dodala kako se isto očekuje i u budućnosti kada je riječ o razvojnim izazovima.

Ovogodišnje Izvješće je prvo koje analizira pitanje utjecaja krize uzrokovane pandemijom bolesti COVID-19 na regionalna gospodarstva i društva. Njime su također postavljeni temelji za razmišljanja i rasprave o budućnosti KP-a, posebice o faktorima koji dovode do dispariteta između država članica (DČ) i njihovih regija.

Ministrica potom se osvrnula i na pandemiju koronavirusa u Hrvatskoj.

„Kao što je potvrđeno u Izvješću, pandemija je uvelike utjecala na naša gospodarstva i društva. Međutim, kao rezultat uvođenja stope sufinanciranja od 100%, Hrvatska je uštedjela preko 230 milijuna eura nacionalnih izvora financiranja, a daljnjim produljenjem fleksibilnosti moguće je uštedjeti dodatnih 780 milijuna eura“, izvijestila je ministrica Tramišak europske kolege.

Kao hrvatski prioritet kada su u pitanju europski fondovi, ministrica Tramišak je navela finalizaciju programskog razdoblja 2014.-2020., te pravodoban početak provedbe novog financijskog razdoblja.

„Sukladno političkim prioritetima i ciljevima Europske unije, novodefinirani hrvatski investicijski okvir osmišljen je na način da potakne ravnomjeran ekonomski i gospodarski razvoj svih dijelova Hrvatske s posebnim naglaskom na zeleno, digitalno i demografsku revitalizaciju“, izjavila je ministrica Tramišak.

Ministrica Tramišak zatim je pojasnila kako u novom razdoblju predviđa izdvajanje od 37% iz programa Konkurentnost i kohezija za projekte koji se odnose na energetsku učinkovitost, klimatske promjene i zaštitu okoliša, te 24% za ulaganja u jačanje gospodarstva kroz istraživanje i inovacije, te digitalizaciju.

„Vjerujemo da je ključno uspostaviti bolju koordinaciju između lokalne, regionalne i nacionalne razine“, rekla je ministrica Tramišak i najavila uvođenje novog Integriranog teritorijalnog programa.

„S obzirom na važnost regionalnog razvoja cijele Hrvatske i poteškoća s kojima se susrećemo glede nezaposlenosti, nepovoljne demografske slike i neravnomjernog gospodarskog razvoja, predvidjeli smo uvođenje Integriranog teritorijalnog programa koji će učinkovito rješavati ta pitanja“, pojasnila je ministrica Tramišak i dodala kako se posebna pažnja posvećuje ruralnim područjima.

Ministrica Tramišak kazala je kako vjeruje da će u sljedećih više od 10 godina Hrvatska uspješno usmjeriti europska sredstva u one najhitnije projekte koji će potaknuti ne samo društvenu, ekonomsku i teritorijalnu koheziju nego i koheziju cijele Europske unije.

„Živimo u izazovnim vremenima, ali i u vremenima kada sve izazove možemo pretvoriti u prilike“, zaključila je ministrica Tramišak.
 
Na današnjem neformalnom sastanku ministara zaduženih za Kohezijsku politiku doneseni su ključni zaključci za novo programsko razdoblje:
- u kratkom razdoblju treba završiti procese programiranja novog financijskog razdoblja 2021.-2027.
- potpisati Partnerske sporazume Europske komisije s državama članicama kako bi se nova sredstva europske unije namijenjena za kohezijsku politiku hitno mogla koristiti za oporavak i ulaganje u regije!


Foto: EK
 

Pisane vijesti