Ministrica Tramišak i ministar Aladrović na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća predstavili status programiranja Programa za financijsku perspektivu 2021.-2027.

Tijekom 243. sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća ministrica Tramišak predstavila je status programiranja Programa konkurentnost i kohezija te Integriranog teritorijalnog programa 2021. - 2027. nakon čega je i ministar Aladrović predstavio Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2021. – 2027. u okviru Europski socijalni fonda +.

Na početku samog izlaganja ministrica Tramišak se osvrnula i na dosadašnje rezultate u povlačenju EU sredstava u okviru financijskog razdoblja 2014. – 2020.

„Od ukupno 81,56 milijardi kuna koje su nam bile na raspolaganju tijekom prošlog programskog razdoblja,  ugovoreno je projekata u vrijednosti od 101,12 milijardi kuna što je skoro 124%,  isplaćeno je 53,6 milijardi kuna, odnosno 65,72 % dodijeljenih sredstava, a ovjereno 45,36 milijardi kuna, odnosno 55,61 %“, istaknula je ministrica Tramišak nakon čega je predstavila proces programiranja budućeg financijskog razdoblja 2021. – 2027.

U programskom procesu je kroz radne skupine u 4 ciklusa sudjelovalo ukupno 800 sudionika te više od 90 institucija te je održan 41 operativni sastanak s predstavnicima Europske komisije. Osim toga, održano je i 15 ministarskih sastanaka te čak 118 sastanaka na razini nositelja izrade sadržaja, a u svrhu informiranja javnosti o istome je održano 48 informativnih događanja.

Kao strateški okvir za provedbu Kohezijske politike, Europska komisija je zadala 5 ciljeva, a to su pametnija Europa, Zelenija Europa, Povezanija Europa, Europa s istaknutijom socijalnom komponentom te Europa bliže građanima.

„Upravo su navedeni ciljevi koje je zadala Europska komisija svojevrsni odgovor na izazove s kojima se Europa, ali i cijeli svijet suočava te vjerujem kako ćemo usmjeravanjem naših operativnih programa ka tim ciljevima zajednički moći postići promjenu na bolje“, kazala je ministrica Tramišak.
Za programe Kohezijske politike alocirano je ukupno 8,6 milijardi eura, od čega će 4,74 milijarde eura biti alocirano u Programu Konkurentnost i kohezija 2021. – 2027., 1,98 milijardi eura u Programu Učinkoviti ljudski potencijali 2021. – 2027. te 1,86 milijardi eura u okviru novog Integriranog teritorijalnog programa.

„Tijekom listopada i studenog 2021. godine odradili smo konzultacije s Europskom komisijom te dostavili dokumente. Ono što sada prethodi je provedba e-Savjetovanja kao i dostava komentara Europskoj komisiji nakon čega očekujemo konačne pregovore s Europskom komisijom te konačno usvajanje programa na sjednici Vlade Republike Hrvatske“, istaknula je ministrica Tramišak te dodala kako proces programiranja ide svojim tijekom i u skladu s procedurama te da čvrsto vjeruje kako će u drugoj polovici godine biti raspisani i prvi javni pozivi iz novih programa.

„Na raspolaganju nam stoji izdašnih 9 milijardi eura bespovratnih EU sredstava za Kohezijsku politiku što znači puno novih prilika, ali i izazova koje vjerujem da ćemo zajednički savladati te iskoristiti svaki cent za provedbu kvalitetnih projekata koji će podići kvalitetu života svih naših građana“, zaključila je ministrica Tramišak.

„Iz Europskog socijalnog fonda+ očekuje nas više od 15 milijardi kuna u slijedećem razdoblju, a kvalitetno ulaganje navedenih sredstava je naš prioritet“, istaknuo je ministar Aladrović te dodao kako je upravo socijalni dijalog između Hrvatske udruge poslodavaca, sindikata i Vlade Republike Hrvatske nužnost u društvenom i ekonomskom prosperitetu.

Pisane vijesti