Usvojen Plan za industrijsku tranziciju Jadranske Hrvatske

Ministrica Tramišak: „Jadranska Hrvatska ima veliku ulogu u kontekstu cjelokupnog napretka naše zemlje i zato je bitno da i dalje jača svoju konkurentnost, a ovih 140 milijuna eura zasigurno će tome doprinijeti“.

Danas je u Zadru održana Druga sjednica Koordinacijskog vijeća za Jadransku Hrvatsku na kojoj je usvojen Plan za industrijsku tranziciju Jadranske Hrvatske.

Riječ je o Planu koji je rezultat zajedničke inicijative Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i sedam županija Jadranske Hrvatske, a kojim se nastoji staviti naglasak na one sektore koji mogu biti zamašnjak razvoja Jadranske Hrvatske.

Tom je prilikom ministrica Tramišak iskazala zadovoljstvo usvojenim Planom i pojasnila daljnje korake u implementaciji Plana.

„Naš zajednički posao donošenjem ovoga Plana tek započinje, a Koordinacijsko vijeće imati će važnu ulogu u upravljanju industrijskom tranzicijom. Nakon donošenja Plana MRRFEU će, u suradnji s uspostavljenim Radnim timom kojeg čine regionalni koordinatori ispred županija Jadranske Hrvatske, pristupiti mapiranju dionika strateških lanaca vrijednosti Jadranske Hrvatske i uspostavi strateških foruma za svaki regionalni lanac vrijednosti“, izjavila je Tramišak.

U nastavku izlaganja ministrica Tramišak istaknula je kako je u okviru Plana za industrijsku tranziciju Jadranske Hrvatske alocirano novih oko 140 milijuna eura, odnosno milijarda i 50 milijuna kuna, kroz koje će se ubuduće raspisivati pozivi samo za poduzetnike sa područja Jadranske Hrvatske i to za sektore plavog i zelenog rasta, zdravlja, pametne industrije te uslužni sektor visoke dodane vrijednosti.

Ministrica Tramišak posebno je naglasila i ulogu Jadranske Hrvatske u kontekstu cjelokupnog napretka Republike Hrvatske zbog čega je bitno da i dalje jača svoju konkurentnost.

„Donošenjem ovog Plana osigurat ćemo aktivaciju sektorskih potencijala te iskoristiti globalne impulse kao što su električna mobilnost, zeleni vodik, umjetna inteligencija, kružna ekonomija, pametna poljoprivreda i drugi, za stvaranje novih inovativnih proizvoda, novih vještina i boljih radnih mjesta, omogućit ćemo prilagodbu tehnološkim promjenama te podići standard življenja i kvalitetu života u Jadranskoj Hrvatskoj“, zaključila je ministrica Tramišak.

Smjerovi promjena:
  • Širenje i difuzija inovacija kroz poticanje strateških partnerstva za inovacije i razvoj inovacijskih klastera  u prioritetnim nišama
  • Promicanje poduzetništva i ulaganja privatnog sektora kroz jačanje regionalnog eko sustava i poticanje rasta i razvoja inovativnih startup-ova i MSP-ova u prioritetnim nišama
  • Priprema za poslove u budućnosti kroz razvoj pametnih vještina za industrijsku tranziciju prema nišama veće dodane vrijednosti
  • Podržavanje prijelaza na nisko-ugljično i kružno gospodarstvo kroz digitalnu i zelenu tranziciju i promicanje inkluzivnog rasta (horizontalne teme)

Provedbeni mehanizmi
  • Horizontalni transformacijski projekt za jačanje regionalnog eko sustava
  • Javni pozivi za poduzetnike u okviru strateških lanaca vrijednosti u cilju podrške:
    • Inovacijskim klasterima
    • Strateškim partnerstvima za inovacije
    • Rastu i razvoju inovativnih start-up tvrtki i malih i srednjih poduzeća kroz digitalnu i zelenu tranziciju
    • razvoju pametnih vještina za industrijsku tranziciju.
 
Sastanku su osim ministrice Tramišak prisustvovali i državni tajnik u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, župan Zadarske županije Božidar Longin, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić te predstavnici ostalih 5 županija Jadranske Hrvatske.
 

Pisane vijesti