Ministrica Tramišak otvorila 23. Biograd Boat Show

Ministrica Tramišak danas je svečano otvorila 23. po redu nautički sajam Biograd Boat Show koji se održava u Marini Kornati u Biogradu na Moru.

Na samom početku svečanosti, ispred organizatora Sajma, okupljenima je zaželio dobrodošlicu predsjednik Uprave Ilirije d.d. i domaćin, Goran Ražnjević i to u ime svih dionika Ilirije, zaposlenika, nadzornog odbora te svih suradnika i partnera.

Gospodin Ražnjević naglasio je kako je ovaj tradicionalni sajam već drugu godinu za redom među prva tri svjetska nautička sajma te istaknuo njegov doprinos razvoju nautike kako u Biogradu na Moru tako i cijelom Jadranu.

Ministrica Tramišak izrazila je zadovoljstvo sajmom, ali i pohvalila napore tvrtke Ilirija na dosadašnjem poslovanju i organizaciji 23. sajma.

„Sajmovi su vrlo važno mjesto poslovnih susreta, poslovnih događanja i umrežavanja pa tako i ovaj. Ovakva događanja i ovakvi sajmovi podigli su Hrvatsku na razinu svjetske velesile po pitanju sličnih sajmova, ali i nautičkog turizma“, kazala je ministrica Tramišak i podsjetila kako Hrvatska ima dugu tradiciju nautičkog turizma i brodogradnje.

„Brojne prilike nude se i kroz različite i dostupne izvore financiranja kako iz Plana za oporavak i otpornost, tako i iz Višegodišnjeg financijskog okvira“, izjavila je ministrica Tramišak i dodala kako je turizam interdisciplinaran te kako je to jedna grana gospodarstva koja može povezati sve ostale grane, a posebice proizvodnju hrane i gastro ponudu.
 
„Sve to zajedno može nositi turizam u onom održivom smjeru, a glavni fokus će biti na održivom turizmu i svim onim granama gospodarstva koje mu mogu doprinijeti“, naglasila je ministrica Tramišak i dodala kako će mnogi izvori financiranja kao i programi te projekti podržati razvoj turizma kroz sve njegove zasebne grane.
 
„Vjerujem da ćete ovakvim tempom i ovakvim snagama nastaviti kvalitetno razvijati i ovaj oblik turizma, razvijati prekrasnu marinu Kornati, Biograd na Moru i doprinositi cjelokupnom razvoju Zadarske županije“, zaključila je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Direktor Hrvatske turističke zajednice, Kristijan Staničić, istaknuo je ovu turističku sezonu kao vrlo uspješnu i to zahvaljujući svima koji rade u turizmu, ali i pravodobnom promišljanju i donošenju odluka Hrvatske Vlade i Stožera. Gospodin Staničić naglasio je kako je Hrvatska i ove godine „pobjednica“ na Mediteranu što pokazuje podatak od 77% noćenja u odnosu na rekordnu 2019. godinu.

Direktor Sajma, g. Milan Šangulin rekao je kako će ovogodišnji sajam okupiti preko 300 izlagača, što nije bilo lako organizirati u uvjetima COVID pandemije te naglasio kako mnogi svjetski sajmovi nažalost nisu preživjeli globalnu krizu, a kao formulu za uspjeh Biograd Boat Show-a istaknuo je vrhunsku i korektnu suradnju sa partnerima .

Gradonačelnik Biograda na Moru, Ivan Knez, izrazio je sreću i zadovoljstvo činjenicom da se baš ovaj sajam održava već 23. put upravo u Biogradu na Moru te također zahvalio županu i svim resornim ministarstvima na njihovom doprinosu.
Ispred Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, okupljenima se obratila ravnateljica Uprave pomorstva Nina Perko, koja je pozdravila nazočne i uime ministra Butkovića te naglasila kako segment nautike i nautičke destinacije bilježi apsolutan rast, pogotovo u vidu dolazaka velikih mega-jahti, ali se osvrnula i na brodare koji su stradali u prošloj godini obilježenoj pandemijom, a sudjeluju u kružnim putovanjima i dnevnim izletima. Upravo je za njih Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture raspisalo Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava u obliku potpora malih vrijednosti. Javni poziv traje do 1.11., a do sada je obrađeno 140 zahtjeva i sredstva se isplaćuju.

Zadarski župan Božidar Longin istaknuo je kako je nautički turizam ove i prethodne godine bio izuzetno uspješan zahvaljujući svojoj posebnosti koja je svojevrsna izoliranost od mase i naglasio kako je Zadarska županija zabilježila povećanje od 62% u odnosu na godinu ranije.
 
Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović u svojem je obraćanju kazao kako je Biograd Boat Show važan ne samo za hrvatsku nautiku i za hrvatski turizam nego i za hrvatsko gospodarstvo, te je istaknuo kako moć hrvatske nautike jasno pokazuju brojke.
 
Savjetnik ministrice turizma i sporta, g. Igor Radić pohvalio je Projekt EnterCroatia koji je na početku ove pandemije omogućio nesmetan ulazak i prolazak svih turista koji su obitavali na našoj obali te dodao kako se planira provedba Nacionalnog plana za oporavak i razvoj gdje će turistički sektor po prvi puta direktno i samostalno koristi iznos od 2,2 milijarde kuna.

Pisane vijesti