Novi Ruđer za jače partnerstvo s gospodarstvom uz pomoć fondova EU

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak danas je posjetila Institut Ruđer Bošković (IRB) gdje se sastala s ravnateljem Instituta dr. sc. Davidom M. Smithom. 

Povod posjete ministrice Tramišak je uspješna provedba europskih projekta na IRB-u s posebnim naglaskom na kapitalni strukturni projekt O-ZIP, vrijedan 72 milijuna eura. Ministrici su predstavljeni i istraživačko-razvojni projekti financirani u sklopu Europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF), koje Institut provodi u suradnji s tvrtkama na razvoju novih proizvoda i tehnologija, te Znanstveni centar izvrsnosti za bioprospecting mora (BioProCro).
 
''Ovom prilikom pohvaljujem sve aktivnosti koje su do sada provedene na Institutu Ruđer Bošković. Institut se zaista u ovom razdoblju nametnuo kao najveći istraživački institut u Republici Hrvatskoj (RH) i pravi primjer spone između gospodarstva i znanosti, provodeći kvalitetne projekte uz izvrsnu suradnju s gospodarskim sektorom što nam je itekako važno. U idućem financijskom razdoblju oko 8,8 milijardi kuna izdvojeno je upravo za Prioritet koji glasi 'Jačanje gospodarstva ulaganjem u istraživanje i inovacije, podupiranjem poslovne konkurentnosti, digitalizacije i razvojem vještina za pametnu specijalizaciju' i veselim se novim kvalitetnim projektima kako Instituta Ruđer Bošković, tako i ostalih znanstveno-istraživačkih instituta koji će zasigurno doprinijeti gospodarskom rastu Republike Hrvatske,'' istaknula je ministrica Tramišak.
 
Kako se razdoblje realizacije i provedbe projekata ugovorenih u okviru razdoblja 2014. - 2020. bliži kraju, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU) obilazi ugovorene projekte velikog značaja za RH kako bi pokušali dinamizirati aktivnosti te što je moguće više toga završiti u naredne dvije godine. 
 
Prigodom posjeta ministrica Tramišak je održala radni sastanak s ravnateljem i predstavnicima Instituta te obišla Znanstveni centar izvrsnosti za bioprospecting mora – BioProCro gdje se upoznala s aktivnostima i istraživanjima centra.
Riječ je o centru koji, u svrhu provođenja interdisciplinarnih istraživanja u području biotehnologije mora, okuplja međunarodno priznate istraživačke grupe u području biotehnologije, kemije, farmakologije, mikrobiologije, procesnog inženjerstva i ekologije. Cilj je ovih istraživanja dobiti biološki aktivne molekule iz mora koje imaju poželjna svojstava za primjenu u farmaceutskoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji. U tom dijelu, znanstvenici IRB-a već imaju uspostavljenu suradnju s nekoliko tvrtki, primjerice na razvoju superhrane temeljene na mikroalgama. 
 
U tom smislu, ministrici Tramišak su posebno predstavljeni istraživačko-razvojni projekti (IRI), financirani u sklopu programa ESIF, koje Institut provodi u suradnji s tvrtkama na razvoju novih proizvoda i tehnologija. Riječ je o projektima koji su fokusirani na inovacijsku komponentu istraživanja s vrlo konkretnom primjenom, poput projekta kojeg IRB provodi u partnerstvu s Belupom na razvoju novih formulacija kliničke prehrane, kao i Cedevitom na razvoju obroka nove generacije. Tu je i projekt analize proteina za primjenu u biomedicini i biotehnološkoj industriji, dok   u području zaštite okoliša u partnerstvu s tvrtkama IRB razvija brze i komercijalne testove za analizu kvalitete vode, primjenu umjetne inteligencije za nadzor kvalitete voda ili pak razvoj novih materijala od prirodnih vlakana te održivih ambalaža. 
 
''Institut Ruđer Bošković do sada u sklopu programa IRI, ima deset ugovorenih projekata ukupne vrijednosti preko 37 milijuna kuna. Ovakvi projekti ključni su u procesu jačanja konkurentnosti Hrvatske kroz inovacije i nove proizvode te potvrđuju kako se konkurentno gospodarstvo utemeljeno na inovativnim proizvodima može ostvariti isključivo sustavnom politikom uz usmjeravanje financiranja u obrazovanje, znanost i gospodarstvo,''  rekao je ravnatelj IRB-a dr. sc. David M. Smith.
 
''Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU) ulaže velike napore da se maksimalno iskoriste sredstva koja su nam na raspolaganju iz europskih fondova, posebice ESIF-a. Postignutim rezultatima Institut Ruđer Bošković višestruko se dokazao kao vrijedan partner koji ima potrebno znanje, ljudske resurse i istraživačke kapacitete. Kao potvrda ovoj tvrdnji, prošle godine IRB je potpisao ugovor za kapitalni projekt O-ZIP.
 
Vjerujem da ćemo u partnerskom odnosu s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja te MRRFEU-om, nastaviti uspješno koristi sredstava iz fondova EU koja su nam na raspolaganju za stvaranje izvrsne znanosti, novih tehnologija i konkurentnog gospodarstva,'' istaknuo je dr. Smith.
 
Prije obilaska Centra izvrsnosti, ministrica je održala radni sastanak s predstavnicima Instituta na kojem su uz ravnatelja Instituta sudjelovali i predsjednica Znanstvenog vijeća IRB-a dr. sc. Iva Bogdanović Radović te pomoćnici ravnatelja dr. sc. Ivanka Jerić, dr. sc.  Marijeta Kralj i dr. sc. Vilko Smrečki. Istraživanja u centru izvrsnosti ministrici su predstavili dr. sc. Rozelindra Čož-Rakovac, voditeljica Centra i dr. sc. Marin Roje, izvršni voditelj centra.
 
U pratnji ministrice bile su ravnateljica Uprave za provedbu operativnih programa i financijskih instrumenata MRRFEU-a Sanja Slunjski, Vladimir Kramarić, načelnik sektora za pripremu i provedbu projekata u područjima jačanja gospodarstva i konkurentnosti te društvene infrastrukture, te glasnogovornica  Željana Zaharija.
 
Na sastanku je ministrici Tramišak prezentiran znanstveno-istraživački rad Instituta. Ministrica je iskazala svoju punu podršku znanstvenicima, a posebno je zadovoljstvo iskazala partnerskim odnosnom Instituta i ministarstva zahvaljujući kojem je na IRB stigao kapitalni projekt O-ZIP vrijedan financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) u sklopu Operativnog programa 'Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.' kojim će nakon sedam desetljeća Institut dobiti novo ruho.
 
''Projekt O-ZIP teče prema izvedbenom planu. U tijeku je priprema kompleksne natječajne dokumentacije za pokretanje postupka nabave za građevinske radove, dok je postupak nabave već pokrenut za znanstvene instrumente te su nakon provedbe natječaja sklopljeni ugovori za pojedinu znanstvenu opremu i instrumente,'' dodao je ravnatelj IRB-a dr. Smith.
 
Na Institutu se trenutno provodi oko 300 kompetitivnih znanstvenih domaćih i međunarodnih projekata, te brojni istraživački projekti poput Obzor 2020 programa Europske komisije i projekata financiranih iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF). Od početka provedbe programa OBZOR 2020, Institut je ostvario 37 projekata ugovorne vrijednosti 16,1 milijuna EUR, dok je u sklopu ESIF programa, IRB ostvario portfelj od 43 projekta vrijedna preko 22 milijuna EUR. Povrh toga, prošle godine Institut je potpisao ugovor za kapitalni projekt IRB-a Otvorene znanstvene infrastrukturne platforme za inovativne primjene u gospodarstvu (O-ZIP), vrijedan 72 milijuna EUR, koji je četvrti projekt po veličini financiranja iz ESIF programa u RH. Ovo ulaganje u infrastrukturu Instituta omogućuje ruđerovcima da nakon 70 godina dobiju vrhunski opremljene laboratorije usporedive s laboratorijima u vodećim istraživačkim institutima u EU-u.
 

Pisane vijesti