Ministrica Tramišak sudjelovala na zajedničkom sastanku ministra mora, prometa i infrastrukture s Osječko-baranjskim županom i gradonačelnikom Grada Osijeka

Izgradnja Koridora 5c na području Baranje, javni prijevoz putnika, projekti u riječnom prometu, rad i budućnost Zračne luke Osijek te obnova željezničke infrastrukture na području Osječko-baranjske županije bile su središnje teme danas (11. listopada 2021. godine) održanog sastanka župana Ivana Anušića i gradonačelnika Osijeka Ivana Radića s ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem i ministricom regionalnoga razvoja i fondova EU Natašom Tramišak.

Sastanku su nazočili predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić, predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta Boris Huzjan, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić, državni tajnici Tomislav Mihotić i Josip Bilaver te direktor Zračne luke Osijek Ivan Kos.

- Otvorili smo nekoliko važnih tema i razgovarali o projektima koje smo započeli u suradnji s ministarstvima i resornim tvrtkama. Prije svega riječ je o dovršetku koridora 5c, linijskom prijevozu putnika, obnovi zgrade željezničkog kolodvora u Osijeku te uređenju željezničkih stajališta na području Osječko-baranjske županije kako bi uskoro sva bila u funkciji. Želimo da ta infrastruktura bude u potpunosti obnovljena kao primjerice kolodvorska stanica u Laslovu u čijoj su obnovi sudjelovale Hrvatske željeznice. Planiramo željeznički promet i novoobnovljene stanice uključiti u linijski prijevoz, zajedno s autobusnim prijevozom zbog čega je nužna obnova, pa i izgradnja novih željezničkih stanica. Razgovarali smo o izgradnji podvožnjaka u Ulici sv. L. B. Mandića o čemu smo s ministrom Butkovićem razgovarali prije 3 godine, a sada je taj projekt u fazi realizacije te je odabran najpovoljniji izvođač. Riječ je o izuzetno važnom projektu koji će riješiti veliku prometnu gužvu na južnom ulazu u Osijek. Osim toga, dotakli smo se i obnove Zračne luke Osijek kojoj će u ovoj i sljedećoj godini na raspolaganju biti 40 milijuna kuna za obnovu zgrade putničkog terminala. Paralelno s tim radimo i na pripremi projekata modernizacije Zračne luke, financiranih sredstvima Europske unije, zajedno s ministricom Tramišak, a čija se vrijednost procjenjuje na 400 milijuna kuna - rekao je župan Anušić te zahvalio ministru Butkoviću i ministrici Tramišak na odličnoj suradnji u proteklom razdoblju.

Gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić najavio je realizaciju niza velikih projekata.

- Najveći prometni projekt trenutno na području Grada Osijeka je modernizacija tramvajske infrastrukture, vrijedan 267 milijuna kuna, od čega je 200 milijuna kuna sufinancirano europskim sredstvima, a ostatak financiraju Vlada RH i Grad Osijek. Tu je riječ o obnovi 9,5 kilometara tramvajske mreže i 23 stajališta. U fazi realizacije je i izgradnja podvožnjaka u Ulici sv. L. B. Mandića čija je procijenjena vrijednost 93 milijuna kuna, a nakon otvaranja pristiglih ponuda, odabrana je najpovoljnija ponuda u vrijednosti 54 milijuna kuna. Završetak radova očekujemo krajem 2023. godine. Što se tiče budućih projekata, a nakon izgradnje podvožnjaka, započet ćemo s rješavanjem još jednog prometnog čvorišta, onog na Trpimirovoj ulici, gdje planiramo infrastrukturna rješenja od križanja s Vukovarskom ulicom do Dravskog mosta. Osim toga, u fazi je i izrada idejnog rješenja izmještanja remize u istočni dio grada, u čemu nam veliku pomoć pružaju upravo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Također, sudjelujemo u realizaciji strateškog projekta za grad Osijek i Osječko-baranjsku županiju, a riječ je o obnovi putničkog terminala Zračne luke Osijek - istaknuo je gradonačelnik Radić.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak istaknula je kako 6,7 milijardi kuna iznosi ukupna vrijednost projekata koji su ugovoreni na području Osječko-baranjske županije, a tiču se financiranja iz europskih strukturnih investicijskih fondova u razdoblju 2014.-2020..

- Od toga, daleko najveća i najizdašnija su ulaganja u prometnu infrastrukturu. Spomenuli smo ulaganja u riječni terminal u riječnoj luci, ali i ulaganja u modernizaciju tramvajske infrastrukture Grada Osijeka čije su vrijednosti veće od 100 milijuna eura. Ovo su iznosi bez ulaganja u koridor 5c čija se izgradnja sufinancira drugim izvorima financiranja pri čemu se zahvaljujem ministru Butkoviću na pomoći u realizaciji. Na današnjem smo sastanku razgovarali i o budućim projektima za razdoblje 2021.-2027. u kojem ćemo imati mnogo prilika iz novih fondova koji nam se nude, a bit će prilike da se riješi pitanje kvalitetnije povezanosti željezničkom infrastrukturom jer je desetljeće pred nama razdoblje zelenog prometa i smanjenja emisije CO2. Grad Osijek i Osječko-baranjska županija nalaze se na važnom geoprometnom položaju, a ovo su prilike gdje to trebamo iskoristiti kako bi cijeli istok Hrvatske doživio transformaciju. U tom smislu, Zračna luka Osijek je posebno važna, pa smo osim obnove zgrade putničkog terminala, već sada u procesu programiranja novog programskog razdoblja predvidjeli sredstva kojom bi se nastavila modernizacija infrastrukture - zaključila je ministrica Tramišak.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković naglasio je kako je sastanak bio dobar te da se svi projekti uspješno provode. - Ukupna ulaganja u prometnu infrastrukturu u Hrvatskoj trenutno iznose više od 25 milijardi kuna, a od toga se na projekte na području OBŽ odnosi više od 1,5 milijardu kuna. Jedan od najvažnijih projekata je dovršetak autoceste prema Belom Manastiru, što se radi, a trebali bi je otvoriti do ljeta 2022. godine. Natječaj za preostalih 5 km autoceste do mađarske granice bit će sljedeće godine, a sredinom 2024. godine imat ćemo u cijelosti izgrađeno 88 kilometra Koridora 5c kroz RH. Tada će i Mađarska završiti svoj dio, a interes nam je da i BIH završi što prije svoj dio - poručio je ministar Butković.

Naglasio je kako se dobro odvijaju i ostali projekti na području Osijeka i OBŽ; podvožnjak u Ulici sv. L. B. Mandića, obnova tramvajske infrastrukture, nabava autobusa te da su osigurana sredstva i nije upitna njihova provedba. - Razgovaralo se i o budućem razdoblju kada će također veliki broj projekata biti financiran iz sredstava EU. Na inicijativu župana obnovit će se svi kolodvori i stajališta u okolici Osijeka i šire, za što isto postoje sredstva EU. Luka za rasute terete se također radi, a s Hrvatskim vodama dogovorili smo produbljivanje korita rijeke Drave što je jako bitno zbog plovnosti rijeke cijele godine. Zračna luka Osijek je veliki potencijal ovog područja, ali ima zastarjelu infrastrukturu, pa ćemo u dvije proračunske godine osigurati 35 do 40 milijuna kuna za obnovu zgrade putničkog terminala, a širi koncept njenog razvoja Zračne luke Osijek koji se bazira i na kargo prometu pripremit ćemo za europsko financiranje - naglasio je ministar Butković.

Nakon radnog sastanka u sjedištu Osječko-baranjske županije u Osijeku, sudionici sastanka obišli su gradilište Koridora 5c kod Belog Manastira. Tom prigodom predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta Boris Huzjan je rekao:

- Prošle godine u travnju potpisali smo ugovor za izgradnju autoceste od Belog Manastira do mosta Halasica ukupne duljine 17,4 kilometra vrijedan 443 milijuna kuna. Radovi su započeli u lipnju 2020. godine i usprkos koroni radovi teku odličnu. Prošli mjesec smo u posao uveli izvođača za opremanje ceste tako da što se tiče HAC-a svi su izvođači trenutno uvedeni u posao te će vjerujem sve biti gotovo do lipnja iduće godine. Prije desetak dana pustili smo Svilaj u promet i od ukupno 88,6 kilometara punog profila koji će biti na koridoru 5c sada je 59 kilometara u prometu. Ovaj projekt se financira kreditom od 107 milijuna eura za kojeg se zadužio HAC, od čega je 51% preko Europske banke za obnovu i razvoj s jedan posto kamata, i 49 % preko Hrvatske banke za obnovu i razvoj - kazao je.



Pisane vijesti