Ministrica Tramišak u Iloku uručila ugovore o sufinanciranju EU projekata u vrijednosti 1,3 milijuna kuna

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Nataša Tramišak, danas je u Iloku uručila 3 ugovora o sufinanciranju provedbe EU projekata ukupne vrijednosti 1,3 milijuna kuna i to za Dom za starije i nemoćne osobe Ilok, reciklažno dvorište te sanaciju odlagališta neopasnih otpada.
 

U Domu za starije i nemoćne Ilok, ministrica Tramišak nakon dodjele ugovora o sufinanciranju vrijednog 196 tisuća kuna istaknula je: „Ono što je važno kod ovoga projekta jest upravo njegov cilj, a to je modernizacija Doma, nove usluge te edukacija djelatnika kao zalog za još uspješniji daljnji rad i unapređivanje kvalitete usluge za starije i nemoćne osobe.“ Ministrica je dodala kako je projekt uspješno realiziran  te kako vjeruje da će Uprava Doma jednako dobro iskoristiti i nove prilike koje nam pruža financijska perspektiva za razdoblje od 2021.-2027. godine.“

Ravnateljica Doma, Darija Nikolić, istaknula je kako je ovim projektom uspješno povećan smještajni kapacitet za palijativne bolesnike na razini Vukovarsko-srijemske županije, ugrađeno bolničko dizalo, rekonstruiran odjel, opremljene  sve sobe  medicinskim i drugim pomagalima kao i uređajima za fizikalnu terapiju  te nabavljeno električno vozilo. Ravnateljica je napomenula i kako je osobni dolazak ministrice potvrda da je skrb o starijim i nemoćnim osobama  vrlo značajna za ovu Vladu te kako kroz ovakve projekte podižemo kvalitetu  života starijih i nemoćnih  osoba.

Nakon obilska Doma za starije i nemoćne, ministrica Tramišak je gradonačelnici Iloka Marini Budimir dodijelila dva ugovora o sufinanciranju projekta vezanih uz gospodarenje otpadom, točnije za reciklažno dvorište te sanaciju odlagališta neopasnih otpada vrijednih 1,1 milijun kuna te zajedno sa županom Vukovarsko-srijemske županije Damirom Dekanićem obišla radove na najvećem projektu koji Grad Ilok  trenutno provodi,  a to je obnova kulturne baštine - fortifikacija Grada Iloka, obnova Podrumareve kuće, žitnice i Franjevačkog samostana čija vrijednost iznosi više od 67 milijuna kuna, od čega je 50 milijuna financirano sredstvima iz fondova Europske unije.

„Povijesna jezgra Grada Iloka kulturno je dobro i od iznimne važnosti za Hrvatsku, a na području Vukovarsko-srijemske županije trenutno se provode projekti obnove kulturne zaštite ukupne vrijednosti 160 milijuna kuna. Vjerujem da će svi radovi krenuti u okviru zadanih rokova te da će  projekt biti realiziran do kraja 2023. godine i time promijeniti vizure samoga grada Iloka, a samim time i unaprijediti bogatu turističku ponudu koju ovaj kraj nudi.“ Istaknula je ministrica Tramišak.

Župan Dekanić prilikom dodjele ugovora i obilaska projekta istaknuo je odličnu suradnju županije s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije kao i to da je dolazak ministrice Tramišak u Ilok još jedna potvrda da Vlada Republike Hrvatske na čelu s premijerom Plenkovićem vodi računa o ovome kraju što je posebno vidljivo u značajnom iskoraku u pogledu infrastrukture Grada, očuvanju kulturne baštine te razvoju turizma.

Gradonačelnica Grada Iloka, Marina Budimir, tom je prilikom još jednom zahvalila ministrici Tramišak, Vladi Republike Hrvatske i županu na potpori projekata koji se provode na području Iloka te istaknula kako je zahvaljujući spomenutim projektima do sad obnovljen vrtić, napravljeno parkiralište kod katoličkog groblja te obnovljen mjesni dom u Šarengradu i Mohovu. Gradonačenica je dodala i da će do završetka projekta obnove Stare gradske jezgre pripremiti dokumentaciju za revitalizaciju centra grada kako bi Ilok poprimio sasvim jednu drugu vizuru i bio doista pravi biser na Dunavu.

Pisane vijesti