Tehnička misija u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak održala je u srijedu, 6. listopada 2021. sastanak s izaslanstvom Švicarske Konfederacije predvođenim veleposlanicom Georgievom Regamey. Na sastanku se razgovaralo o suradnji dviju država, ponajviše o drugom švicarskom doprinosu i o budućim zajedničkim aktivnostima. Istaknuta je dosadašnja uspješna suradnja

Ministrica i veleposlanica su se osvrnule na održane sastanke u sklopu Tehničke misije između predstavnika Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije - Nacionalne koordinacijske jedinice i švicarskog izaslanstva, u sklopu kojih je predstavljen tijek provedbe u sklopu trenutnog Švicarsko-hrvatskog programa suradnje te prioritetna tematska područja u sklopu buduće perspektive; upravljanje vodama i otpadnim vodama uključujući mjere održive energije, istraživanje i inovacije, financiranje mikro, malih i srednjih poduzeća, projekte iz područja zdravstvene i socijalne zaštite.

Ministrica Tramišak pozdravila je dosadašnju odličnu suradnju dviju država te iskazala zadovoljstvo Švicarsko-hrvatskim programom ukupne vrijednosti 45 mln švicarskih franaka, koji je u provedbi. Također, posebno je istaknuta odluka o odobrenju drugog kohezijskog doprinosa koju je 30. rujna 2021. donio švicarski parlament i kojom će 45,7 mln švicarskih franaka biti dostupno u narednoj perspektivi.

Švicarski predstavnici zajedno s predstavnicima Nacionalne koordinacijske jedinice, Hrvatskih voda te predstavnicima projekta, Komunalca– vodoopskrba i odvodnja d.o.o. ranije su obišli lokacije u Gorskom Kotaru obuhvaćene projektom: Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na teritoriju grada Delnica te općina Fužina i Brod Moravica vrijednih 25,3 milijuna švicarskih franaka. Na terenu su održani sastanci s ključnim dionicima te izvođačima radova u svrhu osiguranja što uspješnije provedbe ovog projekta, koji izravno doprinosi održivom gospodarskom razvoju, osigurava bolji i pouzdaniji pristup javnim komunalnim uslugama krajnjim korisnicima te predstavlja važan preduvjet za unaprjeđenje života lokalnog stanovništva.

Zaključeno je kako će se nastaviti raditi na jačanju bilateralne suradnje dviju država temeljem razmjena iskustva i znanja u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje.
 

Pisane vijesti