Ubrzava se realizacija EU projekata Grada Osijeka

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak danas je uručila gradonačelniku Grada Osijeka Ivanu Radiću 16 ugovora ukupne vrijednosti 24.064.627,79 kuna, a namijenjenih za projekte financirane iz fondova EU na području Grada Osijeka.

"Vrijednost danas uručenih ugovora iz Fonda za sufinanciranje projekata iznosi 24 milijuna kuna, a njihov smisao je pomoć Gradu Osijeku da realizira projekte koji su trenutno u različitim fazama provedbe. Među njima ističem projekt energetske obnove dječjeg vrtića, izgradnje IT parka, Centra za posjetitelje u Tvrđi, proširenje infrastrukture u Industrijskoj zoni Nemetin koje je u cijelosti popunjena, na čemu čestitam gradonačelniku. Ova sredstava su iz proračuna RH, a namijenjena su potpori regionalnoj i lokalnoj samouprave kako bi omogućili, olakšali i ubrzali apsorpciju sredstava EU. Zajedničkim snagama Vlade, Ministarstva, gradova i općina idemo u smjeru stopostotne apsorpcije europskih fondova u RH. Trenutno smo na 60 posto apsorbiranih sredstva, a 122 posto je ugovoreno, dakle ugovorili smo gotovo 100 milijardi kuna europskih projekata, a do sada smo proveli aktivnosti i isplatili krajnjim korisnicima gotovo 50 milijardi kuna. To govori da smo se značajno poboljšali i ubrzali korištenje fondova EU, a i na ovaj način potičemo i pomažemo gradove i općine da do 2023. godine dostignemo ciljanih 100 posto", rekla je ministrica Nataša Tramišak.

Zamjenik župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić poželio je uspješnu realizaciju svih projekata, što će u znatnoj mjeri pomoći danas odobrena potpora, dok je gradonačelnik Ivan Radić govorio o važnosti europskih projekata za Grad Osijek. Naglasio je kako projekti koje provodi Grad Osijek, kao i poduzeća i ustanove gradskog sustava postaju sve značajniji, a tako velikim investicijama rješavaju potrebe grada i građana, ali i mijenja izgled grada.

Trenutno Grad Osijek sa svojim sustavom provodi projekte ukupne vrijednosti više od 1,2 milijardi kuna, no još su ambiciozniji planovi za financijsko razdoblje od 2021. do 2027. godine, koji premašuju 2 milijarde kuna vrijednosti projekata. Sve velike investicije nastoji se koliko je god moguće realizirati kroz EU natječaje i tako rasteretiti proračun grada za pokrivanje drugih potreba građana.

Danas uručeni ugovorima sufinanciraju se projekti poput modernizacije tramvajske infrastrukture na području Grada Osijeka, izgradnje odvodnje oborinskih voda eko-industrijske zone Nemetin, izgradnje IT parka i centra za posjetitelje, sanacije zatvorenog odlagališta komunalnog otpada Sarvaš, izgradnje reciklažnog dvorišta u Donjem gradu, niza energetskih obnova vrtića i osnovnih škola.

Izvor: obz.hr 



Pisane vijesti