Potpisani ugovori za unapređenje lučke infrastrukture na području gradova Senj i Rab i za sufinanciranje EU projekata

Dva ugovora za unapređenje lučke infrastrukture na području gradova Rab i Senj ukupne vrijednosti 55,5 milijuna kuna, potpisana su u četvrtak u Rabu gdje je ministrica Tramišak, tom prilikom uručila i tri ugovora o sufinanciranju EU projekata gradovima Rabu i Senju.

Prvi se odnosi na dodjelu bespovratnih sredstava za rekonstrukciju i sanaciju obale u luci grada Raba, a drugi na izgradnju nove rampe unutar lučkog područja u uvali Stinica, odnosno trajektnom pristaništu.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković na potpisivanju je rekao da se projekt u Stinici dugo pripremao, a po završetku će znatno olakšati manevriranje trajekata. Projekt u gradu Rabu će izmijeniti vizuru grada i doprinijeti razvoju turizma, dodao je. 

Slijedi raspisivanje javnih natječaja za izvođače radova u organizaciji nadležnih lučkih uprava.

Projekt u Stinici izuzetno je važan za prometno povezivanje Raba, pa tako i dvaju županija, Ličko-senjske i Primorsko-goranske, rekla je ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak. 

Zadovoljstvo potpisanim ugovorima izrazili su gradonačelnik Raba Nikola Grgurić i gradonačelnik Senja JuricaTomljanović, ličko-senjski župan Ernest Petry i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.

Ulaganja na Rabu dio su velikog investicijskog ciklusa kojeg provodi Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, poznatog pod nazivom Renesansa na hrvatskoj obali, kroz koji je do sada uložene gotovo dvije milijarde kuna u male primorske i otočne luke. U najvećem dijelu to je europski, ali i državni novac. Svi projekti se financiraju u 100-postotnom iznosu, uz 85 posto iznosa osiguranih iz Kohezijskog fonda, a ostatak se financira iz proračuna ministarstva mora. Većina ugovorenih projekata je započela, a radovi su u punom pogonu.

Ministrica Tramišak potpisala i ugovore s rapskim i senjskim gradonačelnicima za sufinanciranje nekoliko lokalnih projekata. To su sanacija odlagališta otpada Sorinj te gradnja nove infrastrukture u poslovnoj zoni Mišnjak na području Grada Raba i dogradnja dječjeg vrtića u Senju.

Tekst: HinaPisane vijesti