Ministrica Tramišak na Hvaru: „Više od 7,5 milijardi kuna je uloženo u razvojne projekte na području naših otoka„

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak boravila je na Hvaru gdje je predstavila Nacionalni plan razvoja otoka i Registar otoka, te uručila dva ugovora korisnicima s područja Hvara.

Predstavljajući Nacionalni plan razvoja otoka, ministrica Tramišak kazala je kako je to strateški nacionalni dokument koji ide u smjeru razvoja plana otoka pojasnivši kako je ovo prvi put da je uz Zakon o otocima kreiran dokument jasnih smjernica kojim će se ostvariti zadani ciljevi u narednom razdoblju.

„Smisao njega bilo je i preklopiti se sa svim mogućim izvorima financiranja vrijednih projekata kako bismo što prije usmjerili na način da obuhvati svakog stanovnika koji živi na otočnom području i na svim otocima te da poboljšamo kvalitetu života i dostupnost javnih usluga i servisa“, izjavila je ministrica Tramišak.

„Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije kontinuirano godinama radi na unaprjeđenju svojih politika kroz Program razvoja otoka odnosno iz nacionalnog izvora financiranja gdje se ulaže u projekte poput ulaganja u kvalitetniju zdravstvenu zaštitu, predškolski odgoj i obrazovanje, ceste, javnu rasvjetu kao i zgradu Arsenala“, nastavila je ministrica Tramišak.

Ministrica je kazala kako je u proteklom razdoblju, odnosno od 2016. do danas uloženo više od 7,5 milijardi kuna u razvojne projekte na području otoka.

Predstavljajući Registar otoka, ministrica Tramišak izjavila je kako je u registru prikazan popis svih 1244 otoka, broj stanovnika i posebnosti pojedinog otoka.  

„Registar otoka nama služi kako bismo kvalitetnije i u budućem razdoblju usmjerili ulaganja u otoke te kako bi kvaliteta života bila bolja. Na nama je da vam i dalje skroz strateške okvire i izvore financiranja pomognemo da život na otocima i nakon sezone bude kvalitetniji i da zadržavate svoje stanovništvo i da privučete novo stanovništvo“, rekla je ministrica Tramišak naglasivši kako nikada do sada nismo imali priliku uložiti veća sredstva u otoke.

Ministrica Tramišak ujedno je iskoristila priliku kako bi najavila poziv gdje će biti prilike i za ulaganja u one projekte gdje će se koristiti energija mora.

Gradonačelnik Grada Hvara Rikardo Novak izjavio je da je putovanje s otoka na otok popriličan izazov.

„Svi mi bez obzira na gospodarsku razvijenost naših matičnih otoka i bolju li lošiju povezanost s kopnom i susjedima, kroz čitavu godinu imamo specifične potrebe i to je ono što nas povezuje“, rekao je gradonačelnik Novak.

„Vjerujem da Nacionalni plan razvoja otoka uzima u obzir sve specifičnosti kako bi razvoj bio razmjeran, planiran i prije svega održiv. Jasno je i da će registar otoka kao baza služiti kao podloga za daljnje planiranje i vođenje politike razvoja otoka“, nastavio je hvarski gradonačelnik.

Gradonačelnik Novak kazao je kako je najvažniji u svim lokalnim i državnim planovima stvaran život i konkretni problemi s kojima se otočani susreću u svakodnevnom životu.

„Veliki je nesrazmjer između otoka u turističkoj sezoni i izvan nje, kojega je teško pojmiti ako ga ne doživite“, rekao je gradonačelnik Novak pohvalivši suradnju s Ministarstvom.
 

Pisane vijesti