Ministrica Tramišak održala sastanak u Petrinji s gradonačelnikom Dumbovićem

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak danas je u Petrinji održala sastanak s gradonačelnikom Darinkom Dumbovićem

Tema sastanka bio je Intervencijski plan Grada Petrinje i obnova potresom pogođenih područja.

„Grad Petrinja je u provedbi 140 milijuna kuna iz fondova EU u razdoblju do 2020. Imamo još nekoliko projekata koji su ostali za realizirati do kraja i za ugovoriti, te smo s tom temom upravo ovdje danas razgovarali s gradonačelnikom“, kazala je ministrica Tramišak. „Preostala europska sredstva realizirat će se do kraja 2023. na području Grada Petrinje kroz društvenu infrastrukturu, malu komunalnu infrastrukturu i one projekte koje su započeli za realizaciju putem tih sredstava“, dodala je ministrica Tramišak.

"Dotakli smo se i rokova prve gradnje na području grada, iako ta tema nije iz intervencijskog plana, već ranije osiguranih 111 milijuna eura, oko čega smo u dogovoru sa svim institucijama. Sada se traže povoljne lokacije kako bi nam mogli prijaviti izgradnju novih državnih stanova, ne samo u Petrinji, nego i u Sisku, Glini, Topuskom i drugim mjestima", rekla je Tramišak. 

Dodala je da ako se uskoro dobiju prostorno-planska rješenja može početi gradnja novih stanova.

"Ako ćemo graditi tipske zgrade i tipske kuće i nakon ishodovanja dokumenata i dozvola, uskoro bi mogla početi izgradnja, za koju su sredstva već osigurana", rekla je nakon sastanka Nataša Tramišak. „Oni traže pogodne lokacije kako bi nama mogli prijaviti izgradnju, odnosno nove stanove upravo u Petrinji ali i u Topuskom i ostalom stradalom području. Ako dobijemo prostorno-planska rješenja gdje možemo graditi nove stanove i nove obiteljske kuće, pred kraj ovog mjeseca trebao bi biti raspisan poziv i vrlo brzo Središnji ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje može započeti s realizacijom aktivnosti“, izjavila je ministrica Tramišak.

„Sredstva su osigurana i čekamo samo da se stvore uvjeti za gradnju“, zaključila je ministrica. Gradonačelnik Dumbović je izrazio zadovoljstvo rezultatima razgovora i predloženim rješenjima, u sklopu projekta 'pet gradova'.  Napomenuo je kako se već mora razmišljati o novom akcijskom planu obnove centra grada. Predložio je da se kuće obnavljaju prema izvornim nacrtima. 

"Od ministarstva kulture sam već dobio obećanje da će grad izgledati kako je ranije izgledao. Krenuli smo s rušenjem, ali se treba što prije krenuti i s građenjem", rekao je gradonačelnik Dumbović.

Pisane vijesti