Vaučeri za MSP-ove: Bespovratna sredstva u iznosu od 20 milijuna eura za pomoć malim i srednjim poduzećima za bolje raspolaganje pravima intelektualnog vlasništva

Od danas se mala i srednja poduzeća (MSP-ovi) mogu prijaviti za financiranje u okviru programa bespovratnih sredstava u vrijednosti od 20 milijuna eura kako bi se poduzećima unutar EU-a pomoglo da bolje iskoriste prava intelektualnog vlasništva. 

Uz potporu Komisije i Ureda Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO), Fond za MSP-ove u okviru programa „Ideas Powered for Business” nastoji pomoći poduzećima da razviju strategije intelektualnog vlasništva i zaštite svoja prava intelektualnog vlasništva na nacionalnoj razini i razini EU-a.

Povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton izjavio je: Pandemija koronavirusa znatno je utjecala na MSP-ove. Želimo im pomoći da iskoriste inovacije i kreativnost u svrhu bržeg oporavka.

Otvoren za sva poduzeća u EU-u koja odgovaraju službenoj definiciji MSP-a, novi program nudi financijsku potporu u obliku povrata troškova za usluge provjere intelektualnog vlasništva te prijavu žiga i dizajna, do maksimalnog iznosa od 1500 eura po poduzeću. Fond danas otvara prvi od pet poziva za podnošenje zahtjeva koji će se objaviti tijekom 2021. Novi program prva je ključna mjera Komisijina akcijskog plana za intelektualno vlasništvo objavljenog u studenome 2020. Zahtjevi, vremenski okvir i druge informacije relevantne za program dostupni su ovdje.

Izvor: EK 



Pisane vijesti