Održan sastanak pet župana sjeverne Hrvatske s ministricom Natašom Tramišak i zastupnicom u EU parlamentu Sunčanom Glavak

U Čakovcu je danas održan sastanak ministrice Tramišak i zastupnice u EU parlamentu Glavak sa županima pet županija sjeverne Hrvatske.

Na inicijativu Sunčane Glavak, zastupnice u EU parlamentu u TICM-u u Čakovcu održan je sastanak s pet župana sjeverozapadne Hrvatske, kojemu je nazočila i Nataša Tramišak, ministrica regionalnoga razvoja i EU fondova. Razgovarala je sa županima Bjelovarsko-bilogorske županije Damirom Bajsom, Varaždinske županije Radimirom Čačićom, Krapinsko-zagorske županije Željkom Kolarom, Koprivničko-križevačke županije Darkom Korenom i Međimurske županije Matijom Posavcom.
 
Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak je na sastanku rekla kako je pred nama donošenje Višegodišnjeg financijskog okvira i Plana za oporavak u što bi se svi zajedno trebali uklopiti.

„Trebamo definirati zajedničke prioritete. Ono što je moja dužnost je zastupati naše interese, interese Republike Hrvatske pa tako i kraja iz kojega dolazimo. Ono na što smo posebno ponosni je da smo uspjeli zadržati sredstva za kohezijsku politiku“, naglasila je Glavak.

Sunčana Glavak je istaknula kako će i tijekom sastanka vidjeti što se može očekivati od projekta Sjever, pametnijeg korištenja europskih fondova i pripreme projekata kako bi oni bili spremni.
 
Ministrica Tramišak je tijekom svog uvodnog govora rekla kako je ravnomjeran regionalni razvoj zasigurno jedan od prioriteta.

„Ono što je bitno definirati su svakako prioriteti razvoja kako na nacionalnoj tako i na regionalnoj razini i utvrditi načine suradnje. Važno je definirati i područje djelovanja kao i jasne pokazatelje uspješnosti. Da bi razvojni sporazum mogao biti potpisan i da bi mogao biti financiran putem fondova Europske unije mora imati jasne pokazatelje onoga što ćemo postići. Ovdje u fokusu moramo staviti sve projekte koji su u službi daljnjeg razvoja gospodarstva“, naglasila je Tramišak.
 
Ministrica je rekla kako je i planiranje financijskih sredstava za provedbu jednako važan dio kao i izvor financiranja.

„Razvojni sporazum jedan je od važnih alata pametnijeg programiranja politika regionalnog razvoja te ćemo sljedećih nekoliko mjeseci intenzivno raditi na potpisu takvog sporazuma s ovih pet županija sjeverne Hrvatske. Među istaknutim prioritetima za sjever Hrvatske su cestovna i željeznička infrastruktura, zdravstveni sektor i ulaganja u znanost i obrazovanje. Vrlo je važno da ovi kvalitetni i strateški projekti prvenstveno doprinesu razvoju gospodarstva, novom zapošljavanju i kvalitetnijim radnim mjestima na području sjeverne Hrvatske“, poručila je ministrica Tramišak te dodala kako su na sastanku dogovorene naredne aktivnosti u kontekstu potpisivanja ovog sporazuma.

Ministrica Tramišak zaključno je rekla kako je dogovorena priprema Razvojnog sporazuma za potpis početkom 2021. godine. Za Razvojni sporazum uskladiti će se strateški projekti sjevernih županija s tematskim odrednicama novog Višegodišnjeg financijskog okvira  2021.-2027. i ostalim mogućim izvorima financiranja. Sredstva će se planirati i u okviru Integriranog teritorijalnog operativnog programa, Višegodišnjeg financijskog okvira i drugih izvora financiranja.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU naglasila je kako će se nastaviti razgovori i sa županima Jadranske Hrvatske oko potpisa Razvojnog sporazuma za taj dio Hrvatske, a u skladu s NUTS 2 regijama.

Tijekom sastanka svih pet župana sjeverne Hrvatske iznijeli su svoje viđenje i prijedloge za sklapanje Razvojnog sporazuma.

Pisane vijesti