Novoimenovana ministrica Nataša Tramišak službeno preuzela dužnost

Nova ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, mag. iur. preuzela je dužnost od svog prethodnika mr.sc. Marka Pavića.

Ministar na odlasku Marko Pavić izvijestio je novu ministricu o završenim i tekućim projektima ministarstva te planovima u cilju postizanja snažnije apsorpcije fondova Europske unije i ravnomjernog regionalnog razvoja svih krajeva Hrvatske.
 
„Bilo mi je zadovoljstvo i čast obnašati dužnost ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u Vladi Andreja Plenkovića i doprinijeti značajnom povećanju apsorpcije fondova Europske unije te poticanju ravnomjernog regionalnog razvoja svih krajeva Hrvatske. Zatekli smo ugovorenost od 9 posto i povećali je na 98 posto. Zahvaljujući članstvu u EU osigurali smo sredstva za Pelješki most, financirali zračne luke u Dubrovniku i Splitu, željeznice, uložili smo 1,7 milijardi kuna u zdravstvo, 12,6 milijardi u poduzetništvo, 6,1 milijardi kuna u istraživanje i razvoj, 1,2 milijarde kuna u e-škole. Uz to, uslijed pandemije koronavirusa, osigurali smo 380 milijuna kuna našem zdravstvu za nabavu zaštitne medicinske opreme. Sve maske, zaštitna odjeća i ostala zaštitna oprema koju smo nabavili plaćena je EU sredstvima. Preraspodjelama unutar operativnih programa iz ove financijske omotnice osigurali smo više od 420 milijuna eura za saniranje posljedica izazvanih pandemijom. Uz sredstva iz proračuna i zajmove Svjetske Banke, sredstva za sanaciju posljedica razornog potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu osigurali smo iz EU fondova. Sve to dokaz je da EU fondovi pomažu Hrvatskoj i mijenjaju je na bolje.  U ravnomjerni regionalni razvoj, u naše općine, gradove i županije osim sredstava iz EU fondova uložili smo i sredstva iz proračuna u iznosu 1,7 milijardi kuna, a sve kako bismo potaknuli razvoj manje razvijenih područja poput otoka, potpomognutih područja i brdsko-planinskih područja. Ta smo sredstva usmjerili u poduzetništvo, otvaranje novih radnih mjesta i poboljšanje kvalitete života naših sugrađana. Posebno mi je zadovoljstvo što smo po uzoru na uspješni Projekt Slavonija Baranja i Srijem u koji smo do sada uložili 12,8 milijardi kuna pokrenuli Projekt Dalmatinska zagora, Lika, Gorski kotar i Banovina u koji smo do sada kroz intervencijske planove uložili oko 700 milijuna kuna. Iz nove financijske perspektive u  kojoj ćemo imati na raspolaganju 22 milijarde eura želimo pokrenuti projekt STEM Hrvatska u koji ćemo uložiti 2 milijarde kuna i opremiti škole STEM laboratorijem, uložit ćemo u kreativne industrije, uključujući razvoj industrije videoigara, a planiramo ulagati i u centre za transfer tehnologija na hrvatskim sveučilištima i znanstvenim institutima kako bi stvorili eko sustav i povoljno okruženje za transfer tehnologija te dodatno povezali znanost i gospodarstvo. Novoj ministrici, kolegici Nataši Tramišak, želim puno uspjeha u nastavku rada na apsorpciji sredstava iz EU fondova i poticanju ravnomjernog razvoja svih dijelova Hrvatske“, poručio je tom prilikom ministar na odlasku Marko Pavić.

 „Velika mi je čast preuzeti dužnost ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije jer se fondovima Europske unije bavim već jedanaest godina kao i strateškim planiranjem te strateškim razvojem, a do sada sam vodila stotinjak EU projekata u područjima razvoja poduzetništva i ruralnoga razvoja. Vlada Andreja Plenkovića u proteklom mandatu od 2016. godine učinila je veliki iskorak u povlačenju sredstava iz fondova Europske unije pa smo na 98 posto ugovorenosti, a sada ćemo se fokusirati na apsorpciju ugovorenih sredstava na način da se provedu projekti i ubrza doznačivanje sredstava krajnjim korisnicima. Veliki uspjeh prethodne Vlade bio je i projekt Slavonija, Baranja i Srijem koji sam pomno pratila jer dolazim iz Slavonije, iz Osijeka, te ga uz pomoć sredstava iz nove financijske omotnice namjeravam osnažiti kako bi Slavonci i Baranjci svoju budućnost vidjeli upravo u Slavoniji i Baranji. Primjenu ovoga uspješnoga projekta vidjela sam u praksi jer dolazim s mjesta pročelnice u Osječko-Baranjskoj županiji, jednoj od tri najuspješnije županije u povlačenju EU fondova, gdje sam bila zadužena za  investicije, razvojne projekte i apsorpciju fondova Europske unije. Moji prvi potezi odnosit će se na sredstva iz Plana oporavka Europske unije koja ćemo usmjeriti u likvidnost tvrtki, očuvanje radnih mjesta te brži oporavak gospodarstva i jačanje zdravstvenog sustava. Nakon toga posvetit ćemo se operativnim programima za novi višegodišnji financijski okvir Europske unije. Vrlo brzo moramo usvojiti i Nacionalnu razvojnu strategiju do 2030. godine koja je pred završetkom i još se bruse zadnji detalji njenog usklađivanja s prioritetima višegodišnjeg financijskog okvira za razdoblje 2021. – 2027. te novog Plana za oporavak Europske unije. Prethodna Vlada učinila je veliki napredak u ugovaranju EU fondova, a mi sada nastavljamo užurbanim tempom kako bismo povećali apsorpciju sredstava i uspješno usmjerili 22 milijarde eura koje ćemo imati u budućoj financijskoj perspektivi 2021. – 2027. u projekte koji će dalje razvijati Hrvatsku. Zahvaljujem se mom prethodniku kolegi Marku Paviću na velikom doprinosu u apsorpciji EU fondova i postizanju ravnomjernog regionalnog razvoja svih krajeva Hrvatske te pokretanju Projekta Dalmatinska zagora, Lika, Gorski kotar i Banovina“, istaknula je novoimenovana ministrica Tramišak.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak magistra je prava i stručnjakinja za strateško planiranje, izradu studija izvodljivosti i C&A analizu te upravljanje projektima u ruralnom razvoju, a na čelo Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije dolazi s mjesta pročelnice županijskog Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove Europske unije te Agencije za održivi razvoj općine Antunovac RODA d.o.o.za gospodarski i ruralni razvoj i poticanje poduzetništva.



Pisane vijesti | Regionalni razvoj