Ministar Pavić u emisiji „U mreži politike“: Iz Fonda solidarnosti ćemo financirati obnovu infrastrukture, bolnice, škole, privremeni smještaj, zaštitu kulturnog nasljeđa

U emisiji „U mreži politike“ ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić govorio je o podnošenju zahtjeva Europskoj komisiji za dodjelu sredstava iz Fonda solidarnosti nakon razornog potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu te o EU sredstvima za saniranje posljedica pandemije koronavirusa.

Na pitanje što bi poručio građanima čije su nekretnine uništene u potresu ministar je kazao da Vlada čini sve kako bi omogućila dostojanstven život našim sugrađanima čije su nekretnine označene kao nepodobne za stanovanje. Vlada će putem Javnog poziva za odobravanje financiranja najamnine za zamjenski stan koji je uputilo Ministarstvo državne imovine na temelju Odluke Vlade RH, omogućiti financiranje najamnine za zamjenski stan. „Osigurali smo i dodatnih 141 milijun kuna za interventne popravke gdje će iznos po kućanstvu iznositi 12.000 kuna za popravak krovova, dimnjaka, zabatnih zidova, dizala i slično i dodatnih 8.000 kuna za nabavu novih bojlera“ rekao je ministar.
 
Govoreći o Fondu solidarnosti Europske komisije koji je osnovan kako bi se njime odgovorilo na prirodne nepogode velikih razmjera i izrazila europska solidarnost s regijama pogođenim katastrofama, ministar je kazao da je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU u svakodnevnom kontaktu s Europskom komisijom i da se zahtjev za dodjelu sredstava iz Fonda privodi kraju te da se još samo čeka procjena štete koja mora biti napravljena prema kriterijima Europske komisije. Rok za podnošenje zahtjeva je 14. lipnja, ali će zahtjev biti poslan prije toga roka, rekao je ministar. Na pitanje o kojem iznosu se radi kada se govori o obnovi ministar je kazao da bi taj iznos mogao dosegnuti 13 milijardi eura te usporedio to s financijskom omotnicom za razdoblje 2014. – 2027. koja za Hrvatsku iznosi 10,7 milijardi eura. Ministar je dodao da iz Fonda solidarnosti možemo očekivati maksimalno 6 posto procijenjene štete što iznosi najviše 100 milijuna eura predujma. Upitan što tim novcima možemo financirati ministar je kazao da su sredstva iz Fonda solidarnosti namijenjena za vraćanje u ispravno stanje infrastrukture, postrojenja za opskrbu energijom, pitkom vodom, infrastrukture za zbrinjavanje otpadnih voda, telekomunikacija, prijevoza, zdravstva, obrazovanje, za zaštitu lokaliteta kulturnog nasljeđa, čišćenja područja pogođenih potresom te financiranja službi za spašavanje kao i za financiranje najamnina za zamjenski stan.
 
Na pitanje je li zbog pandemije COVID-19 upitna provedba EU projekata ministar je kazao kako svim korisnicima želi još jednom poručiti da EU fondovi idu dalje i da njihova provedba nije upitna kao ni javne nabave. „Preraspodjelama unutar operativnih programa osigurali smo više od 450 milijuna eura iz EU fondova za saniranje posljedica koronavirusa, a od toga iznosa 360 milijuna kuna namijenjeno je zdravstvu za nabavu zaštitne opreme“, kazao je ministar.
 

Vijesti iz medija | EU fondovi