Ministar Pavić za HRT: Da smo u Eurozoni, imali bi pristup neograničenoj likvidnosti

„Europski fondovi razvijaju Hrvatsku, europski fondovi pomažu Hrvatskoj i njihova provedba u Republici Hrvatskoj nije upitna“, naglasio je ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić gostujući u HRT-ovoj Temi dana.


Dodao je da nije upitna ni provedba postojećih ugovora, ni ugovaranje planiranih ugovora, a ni isplata postojećih sredstava putem procedura zahtjeva za nadoknadom sredstava.
- Niti jedan projekt koji je u tijeku nije pod znakom upitnika, istaknuo je.

Ministar Pavić kazao je se išlo u korist korisnicima - automatski se sve produžilo za 3 mjeseca kako ne bi bilo dodatne papirologije i potpisivanja aneksa ugovora.

- Pratimo provedbu svih projekata, ubrzali smo isplatu tzv. zahtjeva za nadoknadom sredstava, da institucije koje ih obrađuju pregledaju minimum i isplate 75% sredstava, dodao je ministar.

Zbog situacije uzrokovane epidemijom koronavirusa, došlo je ipak do preraspodjele sredstava, ministar je rekao da je za sada preraspoređeno 400 milijuna € tako da smo sredstva usmjerili u medicinsku opremu.

- Sve što ste vidjeli što avionima stiže iz Kine, što kolege Beroš i Horvat dobavljaju iz Kine, sve što nije donacija ići će na EU fondove. Isto tako, osigurali smo velika sredstva za gospodarstvenike, za obrtna sredstva, rekao je ministar.

Objasnio je da su, prerasporedom sredstava, u ožujskom paketu osigurana dupla sredstva za mikrokredite za dodatnih 140 mil. kuna, u travanjskom paketu je uspostavljeno 380 mil kn preko HAMAG-BICRO-a.

Na pitanje koliko dugo se možemo "krpati" s tim sredstvima, očekuje da će za obrtna sredstva iz EU fondova biti osigurano oko milijardu kuna.

Što se tiče zapošljavanja, Pavić je rekao da unutar europskog socijalnog fonda ima na raspolaganju oko 100 mil. € koji će ići na mjere Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Ministar Pavić kaže da su paketi koje je predložila EU usvojeni su najbrže u povijesti EU-a, upravo na inicijativu hrvatskog predsjedanja. Pojasnio je da smo tu namirili 400 mil. € za medicinsku opremu, kredite, obrtna sredstva i programe zaštite radnih mjesta.

Na pitanje koliko je sada problematično što nismo u eurozoni, ministar kaže da se sada pokazala ta problematika jer bi imali pristup neograničenoj likvidnosti. Dodao je da je Hrvatska jedina ne-članica eurozone koja je uspjela dobiti 2 mlrd € SWAP-a.

Ministrovo gostovanje u emisiji možete pogledati na poveznici. 

Izvor: HRT (www.hrt.hr) 

Vijesti iz medija