Konferencija "Dani poljoprivrede, ribarstva i šumarstva“

U organizaciji Ministarstva poljoprivrede u Svetom Martinu na Muri održana je konferencija „Dani poljoprivrede, ribarstva i šumarstva“ na kojoj je uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića sudjelovao i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić.

Ministar Pavić sudjelovao je na ministarskom panelu na kojem je govorio o ulozi Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u budućem financijskom razdoblju u pogledu poljoprivredne politike koja u novom programskom razdoblju ne bi trebala biti dio zajedničkog zakonodavnog paketa. Ministar je istaknuo da je Sporazum o partnerstvu ruralni razvoj bitan obzirom na pitanja komplementarnosti, sinergije i demarkacije te da je će s posebno pratiti ulaganja u istraživanj, MSP-ove, Natura 2000 područja, 5G mrežu u ruralnim područjima, ruralnu infrastrukturu, vodnokomunalnu infrastrukturu te LAG-ove, kako bi se mogla odrediti sinergija, ali i demarkacija s ostalim fondovima.

Upitan o iskustvima u provedbi ITU mehanizma, ministar je kazao da je Hrvatska zadovoljna trenutnim stanjem provedbe uzimajući u obzir da se radi o novom mehanizmu te da se provedba intezivirala krajem 2017. godine. „Od 13. prosinca 2019.  objavljeno 45 poziva ukupne vrijednosti preko 173,1 milijuna EUR-a što iznosi 57,07 % alokacije namijenjene ITU mehanizmu u okviru OPKK.U provedbi je 33 potpisana Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava vrijednosti preko 73,3 milijuna EUR-a“, pojasnio je.
 
Ministar je govorio i o tzv. „malim ITU mehanizmima“ koji se odnose o projektima na područjima pilot gradova, a koji doprinose  smanjenju socijalne nejednakosti, isključenosti i siromaštva. Napomenuo je da Program kombinira ulaganja u infrastrukturu sa „soft“ intervencijama namijenjenim razvoju ljudskih kapaciteta te potporama za poduzetnike, a sve u svrhu povećanja atraktivnosti za življenje i potencijala ulaganja te jačanju socijalnog uključivanja i aktivnog sudjelovanja stanovnika tih područja u gospodarskom i društvenom životu.

Zaključno, govorio je i o Nacionalnoj razvojnoj strategiji do 2030. godine koja se nalazi u završnoj fazi izrade.

U sklopu konferencije uručeno je šest ugovora predstavnicima Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske, Šibensko-kninske i Zadarske županije za projekte navodnjavanja, iz Mjere 4.3.1. Programa ruralnog razvoja - Potpora za ulaganja u infrastrukturu vezano uz razvoj, modernizaciju ili prilagodbu poljoprivrede i šumarstva - Investicije u osnovnu infrastrukturu javnog navodnjavanja

Pisane vijesti