U Vukovaru predstavljen program hrvatskog predsjedanja Strategijom Europske unije za dunavsku regiju

Ministri Marko Pavić i Gordan Grlić Radman predstavili su u srijedu program hrvatskog predsjedanja Strategijom Europske unije za dunavsku regiju.

Predsjedanje Dunavskom strategijom Republika Hrvatska preuzela je 1. studenog, a središnja tema predsjedanja je "Dunavska strategija – 10 godina poslije".

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, kao tijelo nadležno za provedbu politika europske teritorijalne suradnje i regionalnih programa Unije za vrijeme predsjedanja ima ulogu predsjedavajućeg Strategijom Europske unije za dunavsku regiju, dok je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nacionalni koordinator.

U uvodnom govoru ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić naglasio je da je Dunavska strategija jedna od četiri makroregionalne strategije Europske unije koja će uskoro proslaviti 10. obljetnicu osnutka, izrazivši zadovoljstvo da se predsjedanje predstavlja u Vukovaru.

Dunavska regija – 10 godina poslije – tri politička cilja hrvatskog predsjedanja

„Kada govorimo o samoj Strategiji svakako treba reći da to nije samo Strategija nego da su na nju vezani i fondovi. Ona je bitna jer se provode različita ulaganja kroz Interreg i program Dunav koji prati Strategiju. Hrvatska je dosad povukla preko 1,2 milijarde kuna iz programa Interreg, a oko 83 milijuna povučeno je iz programa Dunav“, izjavio je ministar dodavši da Strategija povezuje 14 zemalja.

Ministar je kazao da je glavni cilj predsjedanja utvrditi ulogu makroregionalnih strategija, pogledati i vrednovati dosad postignute rezultate te odrediti budući smjer njezinog razvoja.  Poručio je da se predsjedanje Strategijom preklapa s predsjedanjem Vijeća Europske unije tijekom kojeg je izvjesno da će Republika Hrvatska zatvarati proračun Europske unije za sljedećih sedam godina.

Govoreći o političkim ciljevima hrvatskog predsjedanja kazao je da je prvi cilj jačanje uloge regionalnoga razvoja u okviru kojeg će Hrvatska dodatno prezentirati program Slavonija, Baranja i Srijem, projekt koji je ponos hrvatske Vlade.  Sljedeći politički cilj je sinergija makroregionalnih strategija i kohezijske politike jer kohezijska politika znači izjednačavanje EU zemalja u razvoju.  Za treći politički cilj - poticanje suradnje s državama Zapadnog Balkana i Istočnog partnerstva, ministar je istaknuo da se poklapa sa ciljem hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije 2020. gdje se želi poticati značajnija suradnja s tim državama.

Uz tri politička cilja, u okviru hrvatskog predsjedanja Strategijom, postoje i pet tematskih prioriteta: suradnja znanstvenih institucija i gospodarskih dionika, zaštita okoliša i održivi gospodarski razvoj, unutarnji plovni putovi, turizam i pametna sela, civilna zaštita i jačanje kapaciteta regionalne i lokalne samouprave.

Predsjedanje Dunavskom strategijom – izazov i šansa za Republiku Hrvatsku

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman kazao je da je Vukovar hrvatski ponos – grad na Dunavu koji ima potencijala dodatnog razvoja riječne plovidbe za koju je istaknuo da moramo jače poduprijeti, navevši kako se i Dunavka komisija zalaže za režim slobodne plovidbe.  Dodao je i kako je to povezano s drugim prioritetom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije – Europa koja povezuje.

„Imamo izazov i šansu predsjedati Dunavskom strategijom koju moramo dobro iskoristiti i poticati ravnomjerni razvoj svih krajeva Hrvatske“, napomenuo je ministar Grlić Radman izrazivši pri tom Vladin poticaj makro regionalnog povezivanja.

Pomoćnica ministra Stella Arneri predstavila je program događanja za vrijeme hrvatskog predsjedanja Strategijom među kojima se ističe proslava 30. godina INTERREGA  i godišnji forum Dunavske strategije koji će u Zagrebu okupiti preko 700 sudionika.

Oko 125 milijuna kuna za realizaciju projekata na području pet slavonskih županija

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u Vukovaru je uručio i 170 ugovora vrijedna oko 125 milijuna za različite europske i nacionalne projekte koji se provode na području pet slavonskih županija.

Tom prigodom ministar se je osvrnuo na Projekt Slavonija, Baranja i Srijem kazavši da to nije PR projekt već stvarni projekt koji razvija i mijenja Slavoniju. Napomenuo je da je u okviru tog projekta ugovoreno gotovo 11 milijardi kuna od kojih je 4 milijarde kuna već isplaćeno.

Osvrćući se na danas dodijeljene ugovore kazao je da je većinom riječ o ugovorima za sufinanciranje europskih projekata koji se dodjeljuju iz Programa vrijednog oko 300 milijuna kuna.  Preko 100 milijuna kuna iz tog Programa otišlo je u pet slavonskih županija što je, kako je pojasnio ministar, pokazatelj da se europska sredstva dobro povlače.

Na predstavljanju programa hrvatskog predsjedanja Strategijom Europske unije za dunavsku regiju sudjelovali su i gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić koji su istaknuli važnost Dunavske strategije i jačanje daljnje suradnje u okviru dunavske regije.
 

Pisane vijesti | EU fondovi