Hrvatska u Bukureštu preuzela predsjedanje Strategijom Europske unije za dunavsku regiju

Na nacionalnom forumu Dunavske strategije održanom 28. listopada u Bukureštu Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije preuzelo je ulogu predsjedavajućeg tijekom jednogodišnjeg predsjedanja Strategijom Europske unije za dunavsku regiju.

Republika Hrvatska Strategijom će, prvi puta, predsjedati od 1. studenoga 2019. do 31. listopada 2020.

U ime Ministarstva na forumu su sudjelovali državni tajnik Velimir Žunac, pomoćnica ministra Stella Arneri i voditelj Službe za transnacionalnu i međunarodnu suradnju Mislav Kovač.

Strategija Europske unije za dunavsku regiju predstavlja strateški okvir za pristup Europske unije dunavskoj regiji koji politikama i investicijama ima direktan utjecaj na živote preko 20 milijuna ljudi. Prvobitno su Strategijom bile obuhvaćene samo EU članice na Dunavu, no naknadno je proširena i na nečlanice koje imaju važne dunavske pritoke i europske plovne tokove.

Središnja tema hrvatskog predsjedanja je "Dunavska strategija – 10 godina poslije", s ciljem utvrđivanja uloge makroregionalne suradnje, vrednovanja postignutih rezultata i definiranja budućeg smjera njezinog razvoja.

U Programu hrvatskog predsjedanja istaknuta su tri politička cilja:
  • Jačanje uloge regionalnoga razvoja
  • Sinergija između makroregionalnih strategija i kohezijske politike
  • Poticanje suradnje s državama Zapadnog Balkana i Istočnog partnerstva
Uz to, suradnjom i konzultacijama s ostalim dionicima Strategije u Program hrvatskog predsjedanja obuhvaćeno je i pet tematskih ciljeva:
  • Suradnja znanstvenih institucija i gospodarskih dionika
  • Zaštita okoliša i održivi gospodarski razvoj
  • Unutarnji plovni putovi, turizam i pametna sela
  • Civilna zaštita
  • Jačanje kapaciteta regionalne i lokalne samouprave
Glavna događanja tijekom hrvatskog predsjedanja Strategijom bit će ministarski sastanak ministara nadležnih za kohezijsku politiku, proslava 30 godina INTEREGA u lipnju 2020. godine te centralni događaj – godišnji forumu Dunavske strategije koji će u Zagrebu okupiti preko 700 sudionika.
 

Tijekom predsjedanja Dunavskom strategijom države sudionice blisko surađuju u tročlanim skupinama poznatima pod nazivom trio kako bi se osigurao veći kontinuitet rada, zajedno s prethodnim i budućim predsjedateljem. Republika Hrvatska formalno je pristupila triju u studenom 2018. godine zajedno s Bugarskom i Rumunjskom. Kao pridruženi članovi trija u savjetodavnoj ulozi sudjeluju Tajništvo Dunavske strategije i Europska komisija.



Pisane vijesti | EU fondovi