Ministar Pavić sudjelovao na međunarodnoj radionici Urban Development Network u Osijeku

Međunarodna radionica „Urban Development Network: Sustainable investment in sustainable urban development. Preparing for the future in Bulgaria, Croatia and Romania“ održana je danas na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku. 

Radionicu je organizirala Europska komisija (Mreža za urbani razvoj) u suradnji s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Gradom Osijekom i Sveučilištem u Osijeku.

U svom uvodnom govoru ministar regionalnoga razvoja i fondova EU mr.sc. Marko Pavić izrazio je zadovoljstvo što ima priliku sudjelovati na konferenciji o boljoj integraciji sredstava kroz ITU mehanizma kao i čuti iskustva iz Rumunjske i Bugarske, spomenuvši pri tom da je izazov brojnih članica Europske unije kako učiniti integralna teritorijalna ulaganja, uistinu integralnima.

Govoreći o korištenju sredstava iz fondova Europske unije ministar je naglasio kako je Republika Hrvatska napravila značajan iskorak u tome budući da je s 9% ugovorenosti sredstava u 2016. godini, u mandatu ove Vlade, došla do 73% ugovorenosti. „Sada nam predstoji onaj pravi dio, a to je provedba, plaćanje i certificiranje tih projekata što će nam biti u fokusu do završetka ove financijske omotnice“, izjavio je.

Ministar Pavić izrazio je zadovoljstvo što je u sljedećoj financijskoj omotnici predviđena veća alokacija sredstava, 6% umjesto dosadašnjih 5% iz Europskog fonda za regionalni razvoj za ITU mehanizama budući je iz razgovora sa županima, gradonačelnicima i načelnicima na terenu saznao da oni ITU mehanizam smatraju dodanom vrijednošću za razvoj njihovih regija.

„Hrvatska Vlada značajno je stavila fokus na Slavoniju, Baranju i Srijem. Projekt vrijedan oko 18 milijardi kuna od kojih je 10,8 milijardi kuna već ugovoreno i preko 4 milijarde kuna investirano i isplaćeno“, kazao je ministar Pavić i nadodao da kada je u pitanju Projekt Slavonija, Baranja i Srijem sada predstoji analiza uz pomoć Svjetske banke kako bi se raspoloživa sredstva međusobno integrirala i dovela do planiranog razvoja.

Također, ministar je apostrofirao da su EU fondovi u Hrvatskoj posljednje dvije godine generatori razvoja Republike Hrvatske koji su doprinijeli rastu BDP-a. „Investicije kroz EU fondove razvijaju Hrvatsku, razvijaju Slavoniju, Baranju i Srijem i razvijaju Osijek“, zaključio je ministar Pavić.

Tijekom svog posjeta Osijeku, ministar Pavić održao je radni sastanak s osječko-baranjskim županom Ivanom Anušićem. Razgovarali su o provedbi EU projekata na području Županije i mogućnostima za unaprjeđenje regionalnoga razvoja.
 
 

Pisane vijesti | EU fondovi