Ministar Pavić sudjelovao na otvaranju radova na projektu „Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb Istok“

Ministar regionalnoga razvoja i fondova EU-a mr.sc. Marko Pavić sudjelovao je danas na otvaranju radova u okviru EU projekta „Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb Istok“ u Ivanić Gradu.


Riječ je o projektu ukupne vrijednosti 883.885.327,00 kn od čega je 483.953.845,00 kn bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije. Projekt će se provoditi na području Zagrebačke županije i obuhvaća sljedeće gradove: Vrbovec, Dugo Selo, Ivanić Grad i Sv. Ivan Zelina i  općine Brckovljani, Rugvica, Rakovec, Preseka, Gradec Farkaševac, Dubrava, Kloštar Ivanić, Križ i Bedenica. Razdoblje provedbe je 64 mjeseca.

Na svečanom otvaranju radova ministar je istaknuo da je riječ o projektu od velikog značaja za stanovnike kojim će se osigurati pitka voda i priključci za dodatnih 30 tisuća stanovnika, gotovo 9 tisuća priključaka, izgradnja mreže i nova stanica za crnu vodu Kosnica. 



Ministar se je osvrnuo i na Zakon o pružanju vodnih usluga napomenuvši da je njime pokrenuta inicijativa za okrupnjavanje pružatelja vodnih usluga, a čija se stvarna primjena vidi i na ovom projektu u okviru kojeg su se udružile sve općine i Županija udružili za dobrobit građana. Kazao je i da će se ovim projektom priključenost mreže podići sa 60 na 90 posto, a da će projekt doprinijeti i značajnom smanjenju gubitka pitke vode.
 
U okviru projekta „Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb istok“ predviđena je:
  1. Izgradnja novog sustava:
  • Izgradnja 316.222 metara novih cjevovoda
  • Izgradnja 15 crpnih stanica/hidrostanica                
  • Izgradnja 5 vodotornjeva                                  
  1. Izgradnja 8.934 novih kućnih priključaka       
  • Rekonstrukcija postojećeg sustava
  • Rekonstrukcija 108.152 metra cjevovoda      
  • Rekonstrukcija 1 crpne stanice                         
  1. Izgradnja vodocrpilišta Kosnica  kapaciteta 450 l/s.
 
Podsjećamo, ulaganja u vodni sektor sufinanciraju se sredstvima Kohezijskog fonda u okviru Specifičnih ciljeva 6ii1 Unapređenje javnog vodoopskrbnog sustava sa svrhom osiguranja kvalitete  sigurnosti usluga opskrbe pitkom vodom i 6ii2 Razvoj sustava prikupljanja i obrade otpadnih voda s ciljem doprinosa poboljšanja stanja.
 

Pisane vijesti | EU fondovi