Održana konferencija Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Svjetske banke o Projektu Slavonija, Baranja i Srijem

Zajedničkim snagama do rasta i razvoja slavonskog kraja.

Razvoj Slavonije, Baranje i Srijema bila je tema konferencije „Razvojno iskustvo Regije Emilia-Romagna i komplementarnost modela za Slavoniju, Baranju i Srijem“, u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u suradnji s Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj u sklopu provedbe Ugovora o savjetodavnim uslugama za rast i radna mjesta u Slavoniji, Baranji i Srijemu.  

Ministar za europske politike, istraživanja, obrazovanje i rad u Regiji Emilia-Romagna prof. Patrizio Bianchi predstavio je primjer dobre prakse i razvojna iskustva regije Emilia-Romagna, a mišljenja o primjenjivosti modela za Slavoniju, Baranju i Srijem u sklopu panela su razmijenili ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tome Antičić, direktorica Ureda Svjetske banke za Hrvatsku i Sloveniju Elisabetta Capannelli, direktorica za znanje, rad i poslovnu ekonomiju u Emilia-Romagna Morena Diazzi i glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić.

„Danas smo predstavili još jednu bitnu komponentu jačanja našeg gospodarstva, a to je razmjena iskustva s regijama koje dijele slične razvojne potencijale, a koje su predvodnice kada govorimo o inovacijama, tehnološkom napretku, razvoju pametnih vještina, kao i iskorištenosti fondova Europske unije.Projektom Slavonija, Baranja i Srijem, koji je pokrenula ova Vlada, nastojimo ispraviti nepravdu nanesenu Slavoniji svih ovih godina, i to je zapravo bila naša misao vodilja. U ovaj je kraj usmjereno 18,7 milijardi kuna te je posljednje dvije i pol godine već ugovoreno 10,3 milijarde kuna različitih projekata koji će pridonijeti revitalizaciji Slavonije, Baranje i Srijema u svakom smislu.  Ovo su najveća ulaganja u Slavoniju do sada, a u suradnji sa Svjetskom bankom unaprijedit će poljoprivredu, obrazovanje, istraživanje i razvoj, poduzetništvo, zdravstvo, vodoopskrbu i odvodnju, kulturnu i prirodnu baštinu, promet i energetiku tog područja“, istaknula je tom prilikom ministrica Gabrijela Žalac.

Ova konferencija prva je u slijedu aktivnosti između dviju prijateljskih regija u svrhu jačanja konkurentnosti te stvaranja cjelovitog inovacijskog ekosustava i boljeg pozicioniranja Slavonije, Baranje i Srijema u globalnim lancima vrijednosti, u cilju bržeg rasta gospodarstva i stvaranja novih radnih mjesta, a dio je okvira suradnje potpisanog između talijanske regije Emilia Romagna i Svjetske banke koja omogućuje dionicima projekta Slavonija, Baranja i Srijem da steknu iskustva u radu s dužnosnicima regije Emilia Romagna i drugim stručnjacima te razmijene praktična iskustva i znanja.
Suradnja je dio tehničke pomoći Svjetske banke u Hrvatskoj u cilju poticanja rasta i radnih mjesta u regiji istočne Hrvatske podupiranjem Projekta Slavonija, Baranja i Srijem. Od ulaska u Grupu Svjetske banke 1993., Hrvatska je imala koristi od financijske i tehničke pomoći Svjetske banke, političkih savjeta te analitičkih usluga. Do danas je Svjetska banka podržala više od 50 operacija u iznosu od više od 3 milijarde eura. Sadašnji angažman Banke usredotočen je na promet, zdravstvo, inovacije, poslovno okruženje, zemljišnu administraciju, poljoprivredu, gospodarski razvoj Slavonije i podršku pri procesu izrade Nacionalne razvojne strategije.

Hrvatska će tako nastaviti zajedničke aktivnosti u cilju razmjene i primjene iskustva s regijom Emilia-Romagna, koja je  s populacijom od 4,4 milijuna stanovnika sjedište nekoliko najpoznatijih poduzeća u Europi, od kojih se posebno ističu Ferrari, Lamborghini, Maserati, Ducati i Barilla.
U poljoprivredno-prehrambenom sektoru ističu se proizvodi poput Parmigiano Reggiano, Balsamico ocat i Prosciutto di Parma. Emilia-Romagna ima razvijen inovacijski sustav utemeljen na sveučilištima i istraživačkim ustanovama. U razdoblju 2014.-2020. regija će iskoristiti 1,15 milijardi eura iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, a regionalnu strategiju je oblikovala kroz Patto per il Lavoro (Pakt o radu) koju su potpisali svi glavni dionici u regiji.

Pisane vijesti