45 milijuna kuna bespovratnih sredstava za brodice hitne medicinske pomoći

Za sljedeće financijsko razdoblje razmatra se uspostava hitne helikopterske medicinske

Zagreb, 5. travnja - U Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU svečano su potpisani ugovori o dodjeli 45 milijuna kuna  bespovratnih sredstava Ministarstvu zdravstva za nabavu šest brzih plovila opremljenih za hitnu medicinsku pomoći na Jadranu te dvanaest biokemijskih analizatora krvi za hitnu dijagnostiku na otocima.

Sredstva će biti utrošena na nabavu brzih brodica, ugovaranje vezova u polazišnim lukama, te analizatore krvi koji u kratkom vremenu mogu indicirati potrebu hitnog prijevoza pacijenta u bolnicu. Naveden brodice bit će stacionirane u Malom Lošinju, Rabu, Zadru, Šibeniku, Supetru i Dubrovniku.
Ugovore su potpisali ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, ministar zdravstva Milan Kujundžić te ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric. 

Žalac je izrazila zadovoljstvo da je 45 milijuna kuna bespovratnih sredstava te istaknula da je tijekom ove i prošle godine ubrzan rast ugovaranja europskih sredstva u zdravstvenu infrastrukturu.

„Zajedno s Ministarstvom zdravstva objavili smo već šest planiranih poziva i ugovorili 51 projekt u iznosu 1,7 milijardi kuna, što predstavlja 85 posto onoga što zdravstvo treba dobiti u ovom financijskom razdoblju. Do kraja godine očekuje se ugovaranje preostalih 15 posto sredstava alociranih za zdravstvo", rekla je Žalac. 

S obzirom da hitna medicinska služba mora biti dostupna svim građanima, za sljedeće financijsko razdoblje najavila je razmatranje uspostave hitne helikopterske medicinske službe koja bi bila komplementarna s danas potpisanim ugovorom i koja bi pomogla hitnom zbrinjavanju pacijenata s otoka.

Pisane vijesti