Mijenjaju se nepravedne NUTS2 regije

U Vladi RH održan sastanak o izmjeni statističkih regija

U Banskim dvorima održan je sastanak s predstavnicima Hrvatske zajednice županija i Udruga općina i gradova, te predsjednicima nadležnih odbora Hrvatskoga sabora na temu prijedloga nove statističke klasifikacije prostornih jedinica u Republici Hrvatskoj. Ministrica Žalac održala je prezentaciju u kojoj je predstavljeno devet mogućih varijanti, od kojih je, prema mišljenju ministrice Žalac, najbolja Varijanta 1, što znači da se Grad Zagreb izdvoji kao zasebna NUTS 2 regija.

Novom izmjenom bit će omogućeno da najslabije razvijene NUTS 3 jedinice, odnosno županije imaju pravo na najveći mogući stupanj regionalnih potpora obzirom na svoj stupanj razvijenosti. Također, osigurat će se najbolji mogući uvjeti za ostvarivanje što povoljnijih uvjeta nacionalnog sufinanciranja projekata, kao i korištenje sredstava kohezijske politike.

Na snazi je loša odluka Vlade RH iz 2012. godine kada se to prikazivalo kao dio koji moramo ispoštivati u pregovorima, a zapravo nije istina. Sadašnja podjela je nepravedna jer se Slavoniju uz Bjelovarsko-bilogorsku, Sisačko-moslavačku i Karlovačku županiju spojilo s nekadašnjom središnjom Hrvatskom i time se razina BDP-a po glavi stanovnika podignula s 39 na 64%, i to preko noći. Kako se to loše odrazilo na gospodarstvo u Slavoniji slikovito se može pokazati ovako - umjesto da naši gospodarstvenici, iz fondova koji su sada dostupni, primaju do 75% potpore, oni nažalost mogu primati samo od 25 za velika te do 45 za mala poduzeća, umjesto 90% kao što su neke zemlje članice iskoristile i zaista mi nitko ne može reći da ta odluka ima smisla“, istaknula je ministrica Žalac.

Cijelu prezentaciju možete pogledati ovdje.

Uvodno obraćanje predsjednika Vlade Andreja Plenkovića na sastanku s predstavnicima HZŽ-a i udruga gradova i općina - https://www.youtube.com/watch?v=r7AXY4XFpAg&feature=youtu.be

Izlaganje ministrice Žalac na sastanku s predstavnicima HZŽ-a, udruga gradova i općina - https://www.youtube.com/watch?v=eXl4i1bjpt4&feature=youtu.be
 

Stranica