Potpisan Memorandum o suradnji Foruma jadransko-jonskih komora i Udruženja gospodarskih komora Podunavlja

Područja od interesa su računalne tehnologije i općenito kulturno stvaralaštvo, poput glazbe, filma i mode

Inicijativa za povezivanje je pokrenuta sagledavajući mogućnosti postojećeg regionalnog strateškog okvira na razini Europske unije (Europska strategija za dunavsku regiju-EUSDR i Europska strategija za jadransku i jonsku regiju-EUSAIR), a sam čin potpisivanja predstavlja i formalni iskaz suradnje dvaju regionalnih udruženja gospodarskih komora.

Forum jadransko – jonskih gospodarskih komora transnacionalna je neprofitna udruga koju su 2001. godine osnovale Gospodarska komora Ancona (Italija) i HGK Županijska Komora Split (Hrvatska). Članice Foruma su gospodarske komore jadransko-jonskog područja, njih više od 40 iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Grčke, Italije, Crne Gore, Slovenije i Srbije; dok Udruženja gospodarskih komora Podunavlja, s predsjednikom András Révom na čelu,  ima 19 komora članica iz Mađarske, Austrije, Njemačke, Hrvatske, Srbije, Bugarske i Rumunjske.

Kao ključno područje mogućih zajedničkih projekata do sada je detektirana kreativna industrija s obzirom na njezin potencijal za inovacijama u gospodarstvu koji nadilazi nacionalne granice i na mogućnost aktivacije najmlađih dionika u gospodarstvu. Područja od interesa su računalne tehnologije i općenito kulturno stvaralaštvo, poput glazbe, filma i mode. Hrvatska je sudionica dviju europskih regionalnih strategija, EUSDR i EUSAIR, stoga su i područja u kojima je moguće ostvariti suradnju i razmjenu primjera dobre prakse ujedno i teme od značaja za regionalne strategije: promet, održivi turizam s naglaskom na očuvanje kulturne baštine i zaštita okoliša.

Više o temi pročitajte na: https://www.hgk.hr/suradnja-jadransko-jonskih-i-podunavskih…

Pisane vijesti